Державні вузи, що не бажають втрачати талановитих студентів, і у важких умовах знаходять можливості для їхньої підтримки.
Приміром, ректорат Херсонського державного університету, де платне навчання на різних спеціальностях коштує в 2,5—10 тисяч гривень щорічно, розробив програму, у рамках якої контрактники, котрі продемонстрували тягу до науки й успіхи в навчанні, переводяться на бюджет.
Ще в серпні ВНЗ оголосив конкурс, під час якого претендентів добирали не тільки викладачі й декани, а й однокурсники. У підсумку на 119 бюджетних «вакансій», що звільнилися після відрахування або переведення студентів в інші заклади, факультети запропонували 43 претенденти. Вчена рада університету, у свою чергу, відібрала з них 24 студенти других-четвертих курсів, які й отримуватимуть стипендії.
Такі конкурси проводитимуть щорічно.
— Ми відбираємо кращих, але правил без винятків, як відомо, не буває. Винятки вчена рада робить для сиріт, студентів з багатодітних родин, а також із числа матерів-одиначок, — констатує ректор ХДУ професор Олег Мишуков.
 
Херсон.