Карантин на 60 днів оголошено у селі Крищинці Тульчинського району на Вінниччині, в якому скажений борсук покусав 73-річну жінку. Нині Марія Іларіонівна—на лікуванні в районній лікарні. Її донька, Валентина Іванівна, каже, що матір почувається краще. Загоюються рвані рани. Заодно їй продовжують робити уколи проти сказу. «Якби не рани, це можна було б робити і в селі, а так...» — уточнює пані Валентина. Саме донька у критичний момент допомогла матері відбитися від скаженого борсука.

— Мати того дня поралася на городі, — продовжує Валентина Іванівна. — Город збігає від подвір’я до низини, там починаються мочарі, ростуть кущі. В цьому місці працювала мама. Я була на подвір’ї, коли раптом почула її голос. Не могла зрозуміти, чому вона кричить. Уже починало темніти, тому не можна було добре розгледіти, що там робиться.

Коли донька підбігла, побачила, що мати лежить на землі, тілом притисла якусь тварину. «Доню, неси ніж, бо він догризе мене!». Почувши ці слова, Валентина з переляку миттю повернулася додому і принесла ніж, яким проштрикнули тварину. Тільки після того борсук відпустив руку бабусі. Закривавлену, з багатьма ранами, жінку завезли до лікарні. А тіло борсука передали на дослідження ветеринарам. Вони встановили, що тварина була хвора на сказ.

— Доню, неси ніж, бо він догризе мене!..

— Я навіть не зогледілася, як борсук опинився біля мене, — згадує потерпіла бабуся. — Одразу почав хапати за руку. Я оборонялася, відмахувалася руками, доки могла. А він не відставав, аж поки не вхопив за живе. Потім вкусив ще раз і вже не відпускав руку. Від болю впала і своїм тілом накрила тварину. Це добре, що дочка була на подвір’ї і почула мій крик. Якби напав на дитину, загриз би точно. Він такий, як середній собака, кілограм тридцять, не менше.

— Карантин запроваджується одразу на тій території, де виявлено тварину із захворюванням на сказ, — каже завідувач дільниці Тульчинської районної ветлікарні Василь Бояр. — У Крищинцях цей захід запроваджено на 60 днів. У селі почеплено об’яви з повідомленням про карантин. Для населення ніяких обмежень не передбачено. Тільки зобов’язано бути уважними до звірів і тварин. Негайно повідомляти про випадки їх неадекватної поведінки. Проводимо щеплення домашніх тварин. Тільки так можна запобігти захворюванню, якщо кота чи собаку вкусить скажений звір. Сільраду зобов’язано провести відстріл диких лисиць. Хоча для цього потрібні кошти. Бо мисливці не дуже охоче пристають на таку пропозицію. По-перше, не хочуть ризикувати, адже скажений лис може покусати і мисливця. По-друге, набої вони купують за власні кошти. А це додаткові витрати із сімейного бюджету.

Вінницька область.

Коментар

Завідувач Тульчинської районної ветеринарної лікарні Сергій Сердюк:

— Цьогоріч у районі зафіксовано 12 випадків хворих на сказ звірів, зокрема, лисиць, тхорів, борсуків, а також бродячого собаки і домашнього кота. Особливо їх побільшало наприкінці літа та восени. Ветеринар пояснює це завершенням польових робіт. На полях тепер поживитися нічим. Тому вони роблять набіги в села. Особливо активні лисиці. Найефективнішим методом боротьби з цим явищем є боротьба з польовими гризунами. Звучить дивно, але саме вони є найактивнішими розповсюджувачами захворювання на сказ. Від мишей заражаються звірі, які на них полюють. Раніше в господарствах постійно проводили заходи боротьби з гризунами, тепер цього ніде не роблять».