Триста земельних ділянок взяв в оренду в селян один із підприємців у Шаргородському районі на Вінниччині. Поля орав, засівав, урожай збирав. Заробляв на реалізації вирощеної продукції, але податки не сплачував. Бо жодну з ділянок, загальною площею 350 гектарів, не зареєстрував у Держкомітеті земельних ресурсів, як того вимагає чинне законодавство.
Спритного підприємця викрили працівники податкової міліції Могилів-Подільської об’єднаної державної податкової інспекції. Про це кореспонденту «Голосу України» повідомила прес-офіцер управління податкової міліції ДПС у Вінницькій області Ольга Шишківська. За її словами, податківці встановили, що хитрий землевласник у такий спосіб заборгував державі податків на суму 2,9 мільйона гривень. Тепер відповідатиме за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Саме за такою статтею податківці порушили кримінальну справу.
Ще одну схожу кримінальну справу порушила прокуратура Ямпільського району. Тут установлено факт самовільного зайняття 120 гектарів земель сільськогосподарського призначення. Заподіяні збитки становлять більше одного мільйона гривень. За інформацією прес-служби прокуратури Вінницької області, незважаючи на встановлений факт захоплення значної ділянки землі і її використання, Ямпільський райвідділ міліції виніс постанову про відмову в порушенні кримінальної справи. Тільки після втручання прокуратури міліцейський документ скасували. Наразі триває досудове розслідування обставин факту самовільного захоплення землі.
За інформацією головного податківця області Олександра Вітрука, загалом у минулому році із земель сільськогосподарського призначення недоплати в бюджет становили майже сто мільйонів гривень.
Вл. інф.