Такої кількості зброї, яку зберігав у своєму будинку 39-річний автослюсар із Вінниці, в регіоні ще не вилучали.
Типи вогнепальної зброї і набої були мало не в кожному кутку помешкання. Наприклад, гвинтівка та набої до неї лежали в дитячій кімнаті під ліжком, на якому спить однорічна дитина, граната Ф-1 — у серванті. Правоохоронці конфіскували також карабін СВТ-40, гранату Ф-1, 26 мінометних снарядів різного калібру, 119 гранатометних снарядів та 1095 патронів до різної зброї, дві гвинтівки Мосіна, дві пневматичні рушниці, рушницю невстановленого зразка з оптичним пристроєм, пістолети ТТ, «Маузер», револьвер системи «Наган», «Форт-12Г», переобладнаний для стрільби набоями 9-міліметрового калібру. Затриманий пояснив, що збирає зброю тільки для колекції. За його словами, все, що належить до озброєння часів минулої війни, відкопав з-під землі або дістав з дна річок. Чоловік уважно ознайомився з подіями, які відбувалися під час війни на території області. Побував на місцях жорстоких боїв. Усе, що знаходив з допомогою металошукача, привозив додому. Підтвердженням сказаного стала ще одна знахідка часів війни, яка лежала на подвір’ї. За його словами, нещодавно привіз боєприпаси з Липовецького району, з того місця, де проходила лінія фронту, навіть не встиг занести у приміщення. Перевозив власним автомобілем.
У «колекціонера» виявили рідкісне видання — інструкцію про те, як розбирати різні типи зброї. Каже, що перед тим, як поповнити колекцію, робив знахідку безпечною. Частину продавав на ринку в столиці. Там обмінювався і з колекціонерами. Власника найбільшого арсеналу зброї затримали. Він одружений, проживає разом із дружиною та її матір’ю, виховують дитину. Жінки були здивовані діями міліції, кажуть, нічого поганого в хобі чоловіка немає. Правоохоронці іншої думки.
Викрадачів картин засудили на п’ять років
Крижопільський районний суд позбавив волі трьох колишніх посадовців за викрадення картин українських художників з Ямпільського музею образотворчого мистецтва, що на Вінниччині, та Уманського краєзнавчого музею на Черкащині.
На такий термін засуджено колишнього начальника Ямпільського міжрайонного відділу Служби безпеки України, заступника начальника Уманського райвідділу міліції, директора Уманського краєзнавчого музею та начальника Ямпільського районного підприємства «Водоканал». У рішенні суду йдеться також про конфіскацію майна засуджених, їх позбавлено права обіймати протягом трьох років адміністративно-господарські посади.
Використовуючи своє службове становище, посадовці брали в музеях полотна для тимчасового прикрашання ними службових приміщень. Тим часом наймали художників, які створювали копії. Саме їх і повертали до музеїв. Оригінали продавали. За такою простою на перший погляд схемою викрадено 21 полотно відомих майстрів періоду так званого соцреалізму. Серед них — роботи художників Тетяни Яблонської, Миколи Глущенка, Василя Чегодара, Сергія Шишка.
Під час досудового слідства було віднайдено 11 робіт. Їх повернули до музеїв. Обвинувачені відшкодували завдані збитки на суму 1,1 мільйона гривень. А одну з картин Глущенка — «Зимове сонце» — вилучили з виставки на міжнародному антикварному салоні в «Українському домі». Її хотіли продати за 750 тисяч гривень. Як з’ясували слідчі, власник полотна не мав жодного стосунку до злочинної схеми. Колекціонер придбав картину на відкритому аукціоні. Перед тим, як виставити її на продаж на міжнародній виставці, дотримався усіх необхідних процедур, передбачених у таких випадках чинним законодавством. Окремі роботи вилучили з помешкань засуджених або їхніх родичів.