Ранкове засідання 4 листопада

2012-й стане роком динамічного проведення соціальних реформ. У цьому депутатів під час години запитань до уряду переконував Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку Андрій Клюєв.
За словами урядовця, позитивну динаміку економіки та стабілізацію фінансового сектору було відновлено завдяки реалізації антикризових заходів. А економічне зростання протягом 2011 року дало змогу для подальшого підвищення соціальних стандартів. Так, повідомив він, за дев’ять місяців цього року зростання ВВП становило 5,3 відсотка. 
Щодо наступного року, то міністр запевнив: позитивні тенденції соціально-економічного розвитку триватимуть. За його словами, проектом держбюджету на наступний рік передбачено продовжити «системну політику щодо підвищення рівня мінімальної заробітної плати». Збільшиться вона на 135 гривень. Крім того, на 14 відсотків зросте прожитковий мінімум, а посадові оклади працівників бюджетної сфери змінюватимуться щоквартально. Мінімальна пенсія за віком у 2012 році становитиме 842 грн. На 20 відсотків збільшаться й виплати інвалідам війни (їхня середньомісячна пенсія становитиме 3112 грн.) та на 23 відсотки щорічна грошова допомога до 9 Травня. Заплановано також поліпшення рівня соцзахисту та лікування інвалідів-чорнобильців. Основний розмір їхньої пенсії буде підвищено на 25 відсотків. А доплати до пенсії членам загиблих військовослужбовців становитимуть 358 гривень проти нинішніх 275 гривень. Крім того, місцеві бюджети отримають субвенцію з державного на виплати малозабезпеченим сім’ям, дітям-інвалідам, інвалідам з дитинства тощо у розмірі 30,2 млрд. грн., що на 14,4 відсотка більше, ніж цьогоріч.
Водночас, відповідаючи на запитання Арсенія Яценюка («НУ—НС») щодо нового газового контракту, Андрій Клюєв повідомив, що відповідні переговори тривають, але сказати, якою саме буде вартість блакитного палива, він не зміг. «Але я вас запевняю: вона буде набагато нижчою, ніж та, що є нині», — сказав він. Без конкретної відповіді залишилося й інше запитання.
Невдоволення стосовно відповідей на депутатські запити з парламентської трибуни висловили Володимир Яворівський («БЮТ-«Батьківщина») та Юрій Кармазін («НУ—НС»). Запит бютівця стосувався компанії «Лівела», яка своєю діяльністю завдала держбюджету збитків на три мільярди гривень, і був направлений до Генпрокуратури. Проте депутат отримав відповідь, у якій, за його словами, простежується «усе добре, ніякого криміналу не було». Запит «нунсівця» був спрямований до Генпрокуратури та голови Державної податкової служби. У ньому Ю. Кармазін вимагав організувати перевірку фактів грубого порушення прав понад 500 мешканців села Новоолександрівка Одеської області. Проте перевірка наданих фактів, наголосив він, була проведена неякісно. На повторний запит парламентарій знову отримав відписку.
Після цього, на прохання двох фракцій «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» у роботі парламенту було оголошено перерву для проведення погоджувальної ради, після чого бютівці заблокували трибуну та президію. Фракція вимагала не розглядати у п’ятницю законопроект про декриміналізацію низки статей Кримінального кодексу, оскільки більшість не збиралася голосувати за їхні поправки.
«Ми не хочемо, щоб цей закон вносився в зал, бо розуміємо, що під нього немає голосів», — прокоментував дії своїх колег заступник лідера фракції Сергій Соболєв. — Адже якщо документ буде відхилено, парламент не матиме права повернутися до його розгляду на цій сесії».
На засіданні погоджувальної ради народні депутати домовилися відтермінувати розгляд цього законопроекту. Це рішення депутати підтвердили своїм голосуванням. Тим часом сесія вирішила зосередитися на розгляді інших законопроектів. Так, депутати за скороченою процедурою ухвалили низку законопроектів з пропозиціями Президента. Зокрема, зміни до державного бюджету на 2011 рік щодо погашення заборгованості перед держбюджетом за субкредитами, наданими енергогенеруючим компаніям. А також зміни до держбюджету-2011 щодо судового збору та інших питань. Крім того, сесія включила до порядка денного та одразу ухвалила в цілому проект закону «Про внесення змін до додатка №3 до Закону «Про Державний бюджет України на 2011 рік» (щодо фінансування Мінекономрозвитку).
За основу депутати підтримали зміни до Податкового кодексу щодо стимулювання інвестицій у вітчизняну економіку. 
На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження свого колегу Віктора Шемчука.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Петро Симоненко, Андрій Клюєв, Адам Мартинюк.