Парламентська хроніка
Ранкове засідання 2 листопада
Після виголошення ранкових повідомлень дві фракції «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» попросили час на перерву або можливість виголосити заяву. Озвучив її Арсеній Яценюк («НУ—НС»). Депутат розкритикував, зокрема, заяву Голови Нацбанку, що у розрахунках за російський газ ми переходимо на рублі. «Це є першим кроком до переходу нашої країни під повний протекторат Російської Федерації», — додав він. 
Ще один факт, який не відповідає національним інтересам, — це відмова України ввійти до переговорної групи щодо вступу Росії до СОТ. «Відмова брати участь у цій групі означає відмову від економічних вимог України до Росії. А саме: ми не можемо продавати наші товари, добитися зняття цілої низки ввізних мит на вітчизняні товари», — обурився парламентарій.
Сесія розглянула та ухвалила низку ратифікаційних питань. Зокрема, схвалила угоду між урядом України та урядом Федеративної Республіки Бразилія про співробітництво в оборонній сфері. 
Водночас народні депутати відхилили проект Юрія Сербіна («БЮТ- «Батьківщина»), який передбачав звільнення окремих соціально незахищених громадян від сплати пені за житлово-комунальні послуги. Так само сесія відхилила й інші соціальні проекти, запропоновані меншістю. Зокрема, проект Андрія Павловського («БЮТ- «Батьківщина») — зміни до Закону «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати». У липні цього року, сказав депутат, прожитковий мінімум на одну особу становив 1098 грн., тоді як у проекті держбюджету з 1 січня 2012 року його пропонується встановити на рівні 1017. «Порівняно з істотним зростанням цін на продукти харчування, комунальні послуги, зростання соціальних стандартів є жалюгідним і визначається за застарілою методикою», — зауважив А. Павловський. Він запропонував «з метою примусу влади до виконання передвиборних обіцянок» встановити прожитковий мінімум у розмірі 1494 грн., мінімальну заробітну плату — 1576 грн., мінімальну пенсію — 1254 грн. Така ініціатива стане держбюджету в додаткові 39 млрд. грн., зауважив член Бюджетного комітету Василь Шпак. У свою чергу, регіонал Ярослав Сухий зазначив, що за цей проект можна було б голосувати лише в разі, якби автор вказав джерело фінансування. Водночас, звертаючись до колег, він наголосив: «Не плутайте безготівкові кошти на утримання, обладнання адмінбудівель, і живі, позбавлені товарної маси, які ведуть тут же до гіперінфляції».
Тему заробітних плат медиків та педагогів бютівець Володимир Яворівський порушив у проекті про внесення змін до статті 167 Податкового кодексу. Депутат запропонував зменшити з 15 до 10 відсотків оподаткування доходів медичних, педагогічних і науково-педагогічних працівників, які трудяться у державних та комунальних закладах. На думку заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка, крім підтримки цього документа, потрібно навести порядок із тими заробітними платами, які вже є. Адже на нещодавній нараді з працівниками освіти прем’єр сказав, що зарплата вчителів становить 2530 грн. Проте, за словами заступника глави парламенту, спілкуючись з освітянами Черкаської, Полтавської та Київської областей, він не знайшов жодного вчителя, який отримував би таку зарплату. «Тому виникає запитання: хто отримує таку зарплату, яка офіційно задекларована?» — сказав він. Проте цей проект, як і решта, був відхилений. Підтримало його лише 119 обранців.
Загалом середу, коли порядок денний формується за пропозиціями опозиційних фракцій, регіонал Михайло Чечетов назвав днем «популістів, демагогів та казкарів». «Казки хороші для дітей, але коли дорослі люди намагаються розповідати їх 46 мільйонам — це називається навішуванням локшини на вуха. Своїм популізмом та демагогією ми сформували скажений борг держави перед людьми за прийнятими законами, який оплатити сьогодні неможливо», — наголосив він. Регіонал закликав колег: давайте підведемо риску. Почнемо думати не про майбутні вибори, а про країну. Для цього треба проводити прагматичну, жорстку та правдиву політику.
Із днем народження цього дня вітали Анжеліку Лабунську та Валерія Шаманова.
Вікторія Дем’янчук, Алла Александровська.
Олександр Кузьмук (на передньому плані).
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.