У Новоодеському районі дошкільні навчальні заклади поповнюють свою матеріальну базу не лише з районного та місцевих бюджетів, а й за рахунок надходжень із власної землі.
Як розповів «Голосу України» голова Новоодеської районної ради Олександр Делікатний, ідея передати дошкільним навчальним закладам у постійне користування наділи із земель запасу виникла декілька років тому і знайшла підтримку депутатів на сесії районної ради. Звісно, педагогічні колективи самі її не обробляють, а здають в оренду фермерам та сільгосптоваровиробникам. Це чималі площі, здебільшого до 80 гектарів землі. Однак навіть від дещо менших наділів, тих, які в розпорядженні Себінського ДНЗ (майже 52 гектари землі), Дільничного ДНЗ (понад 36 гектарів), Троїцького (майже 10 гектарів) педагогічні колективи нинішнього літа отримали цілком пристойні суми.
Із коштів, отриманих від оренди, дитсадки району самі себе забезпечили пральними машинами, холодильниками, музичними інструментами, одне слово, всім тим, у чому відчували гостру потребу.
На підтримку дошкільних навчальних закладів на Новоодещині успішно діє ціла низка районних програм. На думку Олександра Делікатного, без цілеспрямованої уваги депутатського корпусу району до проблем дошкільної освіти, неможливо утримувати в належному стані сільські дитсадки. Так, ще чотири роки тому, коли приймалася районна «Програма реконструкції та відновлення дошкільних навчальних закладів на 2008—2011 роки», вони функціонували лише на територіЇ третини сільських рад району. За цей час відновлено роботу всіх ДНЗ, які через аварійність будівель не працювали, а також відкрилися двері нових. Загалом на сьогодні в районі налічується 27 дитсадків. Для переведення на цілорічну роботу ще одного ДНЗ — Підлісненського — на останній сесії райради з районного бюджету вже виділено кошти (понад 260 тисяч гривень).
Миколаївська область.
Голові Новоодеської районної ради Олександру Делікатному є чим пишатися: малеча району в теплі та під наглядом вихователів.
Фото автора.