Ранкове засідання 1 листопада
Новий парламентський тиждень розпочався з протистояння: депутати з фракції «БЮТ-«Батьківщина» заблокували в сесійній залі трибуну і президію, не пропускаючи до своїх місць керівництво парламенту і підперши вхід до президії стільцями. Бютівці розтягнули плакат: «Юлі — волю!». Щоб розблокувати ситуацію, представники фракцій зібралися на погоджувальну раду в кабінеті Голови Верховної Ради Володимира Литвина.
Андрій Шкіль («БЮТ-«Батьківщина») оприлюднив журналістам у парламентських кулуарах вимоги опозиціонерів, через які вони заблокували роботу сесії, зокрема, повернення до розгляду закону про декриміналізацію економічних злочинів у Кримінальному кодексі, збереження пільг чорнобильцям і афганцям, оскільки у порядку денному на тиждень знову з’явився законопроект №9127 про гарантії держави щодо виконання судових рішень.
Тим часом під стінами парламенту також вирували пристрасті: учасники акції протесту — чорнобильці та афганці, які пікетували Верховну Раду, виступаючи проти скасування пільг, — поламали паркан, який огороджує парламент, і прорвалися на площу біля будівлі парламенту. Правоохоронці не змогли завадити мітингувальникам. Всі входи до парламенту закрили, перед дверима вишукувалися «беркутівці» і навіть депутатам доводилося проходити до сесійної зали через підземний хід. Пікетувальники тримали плакати з написами: «Не чіпайте пенсії учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС!», «Щороку хоронимо до тисячі чоловік!», «Ми на дорозі смерті за 40 км від ЧАЕС!», «12 тисяч чорнобильців у землі, на кого залишені їхні сім’ї?», «Руки геть від чорнобильського закону».
Об 11.10 пленарне засідання нарешті розпочалося. В. Литвин поінформував про досягнуті домовленості: погоджувальна рада вирішила розглянути законопроект про декриміналізацію економічних злочинів у п’ятницю після години запитань до уряду, оскільки у середу має бути прийнято остаточне рішення комітету. Під час години запитань до уряду основною темою буде соціальна, але разом із тим, зауважив глава парламенту, у депутатів буде можливість поставити запитання до будь-кого із урядовців, у тому числі й щодо народного депутата Євгена Суслова, чого вимагає опозиція. Щодо законопроекту № 9127 (про гарантії держави щодо виконання судових рішень), то парламентарії домовилися розглядати цей законопроект лише після того, як завершаться перемовини між Кабінетом Міністрів із представниками громадських організацій та буде погоджено всі пропозиції.
Щодо ініціативи опозиції про позачергові вибори — оскільки ця проблема не врегульована постановами парламенту, Голова Верховної Ради запропонував направити проект відповідної постанови до Комітету з питань Регламенту та юридичного управління Верховної Ради для отримання висновку. На погоджувальній раді депутати від «БЮТ-«Батьківщина» також порушували питання про можливість відвідин ними у СІЗО Юлії Тимошенко. В. Литвин пообіцяв порадитися з фахівцями, як можна розв’язати цю проблему. «Домовилися працювати, намагаючись знайти компроміс, щоб зберегти працездатну Верховну Раду і головне — щоб були результати роботи», — сказав керівник парламенту. Після цього опозиціонери розблокували парламентську трибуну і президію.
Верховна Рада ухвалила низку законів у першому читанні. Зокрема, за основу прийнято законопроект про внесення змін до Земельного і Водного кодексів.
У першому читанні також схвалено законопроекти про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори.
Мітинг чорнобильців під стінами Верховної Ради тривав упродовж усього ранкового засідання. Декілька разів пікетувальники, серед яких було чимало людей літнього віку та інвалідів, намагалися прорвати міліцейські кордони і потрапити до будівлі Верховної Ради. В одного з протестувальників стався гіпертонічний криз, один вивихнув руку, однак, за даними міліції, нікого затримано не було.
На початку пленарного засідання склав присягу народного депутата Василь Черній (обраний за списком Блоку Литвина). ЦВК зареєструвала його замість вибулого депутата Олега Поліщука, депутатські повноваження якого були припинені Верховною Радою 6 жовтня у зв’язку з його особистою заявою. В. Литвин повідомив про входження В. Чернія до депутатської фракції Народної партії. Депутати вітали із днем народження свого колегу Андрія Сенченка.
Катерина Ващук, Сергій Терещук, Анатолій Кінах.
Іван Плющ, Сергій Головатий.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.