Ці рядки з пісні «Осінь» групи ДДТ постали на повен зріст перед кожним українцем. Особливо з огляду на те, що два вектори мають вельми сильний вплив не тільки на економіку країни, а й на внутрішню ситуацію.

Так, Європарламент днями ухвалив резолюцію, в якій також зіткнулися два чинники: подальша доля євроінтеграції України і доля колишнього прем’єра Юлії Тимошенко. Європарламентарії висловили занепокоєння її вироком і ходом суду над колишнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком, а ще звернули увагу на проблеми щодо свободи слова і подальшого розвитку демократії в Україні. Зокрема, рекомендували прислухатися до висновків Венеціанської комісії щодо вдосконалення виборчого законодавства.

Однак депутати Європарламенту водночас вважають, що Україна повинна бути учасником інтеграційних процесів на Старому континенті. Вони також вказали, що наша країна має повне право відповідно до статті 49 Лісабонського протоколу стати членом Європейського Союзу.

Утім, під час розмови Президента Польщі Броніслава Коморовського і секретаря Ради національної безпеки й оборони Раїси Богатирьової глава сусідньої держави висловив стурбованість щодо розвитку демократичних стандартів в Україні і попередив про ризики щодо євроінтеграції.

Щоправда, частина вітчизняних експертів бачить позитивний зміст у такому розвитку події. Мовляв, відмова Європи підписувати договір про асоціацію і зону вільної торгівлі з Україною дасть можливість нинішній владі згорнути переговорний процес з ЄС і вступити до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном. Вони висловлюють думку, що такий крок призведе до здешевлення російських енергоносіїв і економічного виграшу. Однак давно відомо: дешевий сир буває лише в мишоловці.

Тим часом Юлія Тимошенко і її захист подали апеляцію на рішення судді Печерського суду Родіона Кірєєва. Водночас Генеральна прокуратура реанімувала старі справи щодо діяльності концерну ЄЕСУ, який свого часу очолювала Юлія Тимошенко, і доручила Службі безпеки дорозслідувати їх. 

За рік до парламентських виборів партія «Сильна Україна», яка вирішила об’єднатися з Партією регіонів, усе-таки взяла тайм-аут у переговорному процесі. Як стверджують добре поінформовані джерела, для того, щоб працевлаштувати в новій структурі співробітників регіональних відділень. Проте партія зазнала і втрат. Деякі заступники Сергія Тігіпка вирішили не пов’язувати свою долю з регіоналами і покинули лави партії.

Народні обранці цього тижня працювали в округах і комітетах, готуючись до чергових пленарних баталій. Тим паче, що наступний тиждень обіцяє бути гарячим. З огляду на майбутній порядок денний.