Прем’єр Микола Азаров продовжує коментувати підписану минулого тижня угоду про зону вільної торгівлі між країнами СНД та перспективи підписання договору про вільну торгівлю між Україною та Євросоюзом. «У Дніпропетровську я спілкувався з керівниками і робітниками «Південмашу», будівельниками автодоріг, менеджерами металургійного комбінату, студентами Дніпропетровського університету, які завтра прийдуть працювати на виробництво. Саме для всіх цих людей, для реального сектору економіки наш уряд створює умови вільної торгівлі і на сході, і заході, тож їхня оцінка однозначно позитивна», — сказав він під час учорашнього засідання уряду. Бо з огляду на те, що громадськість досі не мала можливості ознайомитися з текстом підписаної угоди, не зовсім зрозуміло, що саме «однозначно позитивно» оцінили співбесідники прем’єра? Адже подібну угоду Україна свого часу вже підписувала, проте через її нератифікацію з боку Росії та застосовування практики торгових вилучень вона так і не запрацювала. Не став винятком з цього правила й нинішній документ, адже під вилучення з режиму вільної торгівлі вже потрапили енергоресурси та цукор.

Утім, глава уряду переконаний, що цього разу перед Україною таки відкриються реальні можливості для завоювання нових ринків. А тому вітчизняні виробники мають «навчитись вигравати конкуренцію за рахунок якості, вищої продуктивності праці, сучасного маркетингу і, безумовно, за рахунок унікальних науково-технічних рішень», бо інакше місце технологічно слабких підприємств на ринку «перехоплять іноземні товаровиробники». Щоб уникнути цього, прем’єр закликає країну нарешті сконцентруватися на інноваційних питаннях. «Нині Україна посідає 67-ме місце у Глобальному інноваційному рейтингу серед 125 країн світу. На більш високих позиціях у цьому рейтингу розташовані абсолютно всі країни ЄС, а також Росія, Казахстан та інші важливі торговельні партнери України», — наголосив він та додав, що цю ситуацію потрібно змінити кардинально, бо саме інновації мають стати двигуном українського економічного зростання.

У зв’язку з цим М. Азаров ще раз запевнив, що «уряд має достатньо волі, щоб довести до кінця план дерегуляції вітчизняної економіки і створення стимулів для розвитку бізнесу, для розвитку високотехнологічної економіки». Як приклад таких дій він назвав ухвалення Верховною Радою розділу Податкового кодексу, що визначає умови ведення малого та середнього бізнесу. Крім того, з 1 січня 2012 року підприємці нарешті зможуть спілкуватися з державними органами через так зване «єдине вікно».

А щоб країна змогла стати «привабливою «гаванню» для капіталів», уряд відновив діяльність міжвідомчої комісії з питань протидії незаконним захопленням і поглинанням підприємств, котру очолив перший віце-прем’єр Андрій Клюєв. «Ми спеціально так підвищили статус комісії, оскільки кримінальний вірус рейдерства знову почав атакувати Україну», — прокоментував ці дії М. Азаров.