Десяте пленарне засідання 40-ї сесії Тернопільської обласної ради не відбулося. У залі зареєструвалися лише 45 депутатів із необхідних для кворуму 61. У повному складі не прийшли члени фракцій Партії регіонів, Блоку Литвина, з «Єдиного центру» зареєструвався лише перший заступник голови обласної ради Сергій Тарашевський. До порядку денного було внесено до півсотні питань. Планувалося, зокрема, розглянути програму соціально-економічного розвитку Тернопільщини на 2011 рік, низку інших програм. А також багато політичних питань.
Депутати від фракцій «Свободи» Олег Сиротюк, УНП — Володимир Болєщук звинуватили своїх колег від провладних фракцій у небажанні вирішувати актуальні проблеми. Надати слово представнику фракції Партії регіонів Сергієві Петренку, який був у залі, але не зареєструвався, голова обласної ради Олексій Кайда («Свобода») відмовився і закрив засідання сесії. Після того дав прес-конференцію.
Олексій Кайда пообіцяв надіслати звернення щодо бездіяльності депутатів провладних фракцій керівникам держави, лідерам партій з проханням вплинути на них. Він також заявив, що не боїться розпуску обласної ради і нових виборів.
Заступник голови облдержадміністрації Петро Гоч повідомив, що начальники управлінь облдержадміністрації, їхні заступники були готові спільно з депутатами вирішувати актуальні господарські проблеми, однак у порядку денному знову було багато політичних заяв і звернень, що вже не раз паралізувало засідання сесій. Якщо голова обласної ради не налагодить її конструктивну роботу, заявив він, то буде ініційовано достроковий розпуск її нинішнього складу.
Представник фракції Партії регіонів Сергій Петренко розповів журналістам, що депутати-регіонали у повному складі прийшли на сесію, але коли побачили у порядку денному питання про виконання програми соціально-економічного розвитку області за 2010 рік (із звітом мав виступати голова облдержадміністрації Валентин Хоптян) і дізналися про наміри депутатів з опозиційних фракцій висловити керівникові області недовіру, то вирішили не брати участь у політичному фарсі. Він вважає, що в роботі ради превалює політика, а господарські питання — на задньому плані.
Тернопільська область.