Шість мільйонів гривень сплачує кожен місяць поштовикам за доставку пенсій головне управління Пенсійного фонду у Вінницькій області. Тоді як у банківських установах така послуга безплатна. Втім, тільки третина пенсіонерів області користуються послугами банків. За словами начальника ГУ Пенсійного фонду в області Миколи Черненка, це найнижчий показник у державі.

В управлінні всіляко переконують пенсіонерів отримувати належні їм виплати через банки. Нинішнього року число клієнтів пенсійного віку збільшилося на десять тисяч осіб. Але це не поліпшило ситуацію. Адже із 520 тисяч пенсіонерів області тільки 164 тисячі отримують належні їм виплати через банки.

— Проблема в тому, що основна кількість людей пенсійного віку проживає у сільській місцевості, а там банки не мають своїх відділень, — каже Микола Черненко. — Тому ми звернулися до банкірів з проханням попрацювати над питаннями залучення клієнтів з числа пенсіонерів. Розширити можливість розрахунків за допомогою пенсійної картки у магазинах, при сплаті комунальних платежів тощо. Це вигідно не тільки банкам, ПФУ, а й пенсіонерам.

За словами співрозмовника, представники банків, з якими фахівці управління вели мову з цього приводу, належно оцінили пропозицію і обіцяли розширити надання послуг пенсіонерам у сільській місцевості. «Сприяти цьому може державна програма з доставки пенсій через банки, — каже Микола Черненко. — Пропозицію щодо її розробки передамо своєму керівництву в Києві».