«Пальму першості в організації муніципального менеджменту я б віддав Вінниці», — так висловився заступник міського голови Тернополя Олександр Степанюк після ознайомлення з роботою Вінницького міськвиконкому. Протягом двох днів він разом із п’ятьма чиновниками і депутатами цікавився, як у місті над Південним Бугом розв’язують проблеми управління міським господарством, життя територіальної громади.
— Те, що я побачив у Вінниці — це не тільки підстава для заздрощів, — каже Олександр Степанюк. — Це підстава для гордості, тому що в Україні є міста, де міський голова та його команда працюють на благо територіальної громади. Їм є чим самим пишатися, також є чим поділитися з іншими. Після побаченого без вагань віддав би міській владі Вінниці та її молодому енергійному керівнику Володимиру Гройсману пальму першості в організації муніципального менеджменту. Гостей приємно вразила система управління містом. «Ми побачили, без перебільшення, найвищий еталон в організації роботи єдиного дозвільного офісу, який ще називають «Прозорим офісом», — наголошує Олександр Степанюк. — Схема внутрішнього трудового розпорядку дає змогу контролювати появу на робочому місці й присутність на роботі упродовж дня працівників міськвиконкому». Як стверджують гості, вони побачили, як чиновники Вінницької міської ради не на словах, а на практиці втілюють в життя задекларовані принципи публічності, відкритості та толерантності у вирішенні питань та у стосунках з громадянами.
— Не буду приховувати, що у Вінниці в міськраді чиновники уважніше й толерантніше ставляться до громадян, аніж у нашій міськраді, — щиро зізнався заступник міського голови Тернополя. За його словами, значною мірою цьому сприяла система антикорупційних заходів. Технічне оснащення та компактне розташування муніципальних органів управління теж на високому рівні, вважають гості з Тернополя. «На жаль, у нас, на відміну від Вінниці, нема єдиного приміщення для муніципальних органів влади, — пояснює керівник делегації. — Міські служби містяться у шести приміщеннях та ще й розташовані у різних частинах міста. «Зв’язати» їх, наприклад, системою оптоволоконного зв’язку непросто». У Вінниці це зробили, бо тут майже всі міські служби під одним дахом. Робоче місце кожного чиновника забезпечили оргтехнікою. У Тернополі до цього лише прагнуть. Так, у нинішньому році придбали понад 100 комп’ютерів.
 
Вінницька область.