Проект найбільшого у державі цукрозаводу презентували у Вінниці.
На спорудження підприємства, на якому крім буряків, перероблятимуть цукор-сирець, ТОВ «Кряж» планує витратити більше 350 мільйонів доларів. Проект виготовили фахівці однієї з польських компаній, що має досвід проектування аналогічних заводів у низці країн Європи. Будівництво розпочнуть наступного року. Перший цукор зварять у 2015-му. Будуватимуть цукровий гігант у селі Шпиків Тульчинського району на місці колишньої панської цукроварні.
За словами голови наглядової ради ТОВ «Кряж» Наталії Гуменної, яка разом з проектантами презентувала завод, його планова потужність — 12 тисяч тонн буряків на добу. Тут створять триста нових робочих місць.
Одна з особливостей технологічних процесів в тому, що завод на 75 відсотків забезпечуватиме себе власними енергетичними ресурсами — біогазом. Отримуватимуть його з відходів. Також вироблятимуть для себе електрику — за допомогою когенераційної установки на ТЕЦ підприємства.
За інформацією фахівців, нині у країнах Європи працює 52 цукрозаводи, потужністю більше десяти тисяч тонн сировини на добу. Найбільше таких у Німеччині та Франції. Жодного підприємства такої потужності нема на теренах СНД.
Вл. інф.