У  найближчі два-три роки в нашій державі буде створено вітчизняний вертоліт. З’явиться така машина на Вінницькому авіаремонтному заводі.
Про це повідомив голова ради директорів ВАТ «Мотор Січ», Герой України, народний депутат України В’ячеслав Богуслаєв у Вінниці під час урочистостей з нагоди 50-річчя місцевого авіапідприємства і підняття в небо перших двох відремонтованих гелікоптерів.
Технічні параметри нового гелікоптера перевищуватимуть ті, що їх мають крилаті машини класу Мі-2, уточнив В’ячеслав Богуслаєв. Наприклад, злітна маса буде більша майже вдвічі й становитиме шість тонн, підвищиться швидкість польоту, на його борт можна буде брати не дев’ять, а 16 пасажирів.
— Плануємо протягом двох наступних років збільшити обсяги робіт, а кількість працюючих на підприємстві довести до 2,5 тисячі осіб, — каже В’ячеслав Богуслаєв. — Уже з наступного року на Вінницькому авіаремонтному розпочнемо виготовляти літак Ан-3. Над створенням такого літального апарата у Вінниці почали працювати ще до занепаду заводу. Однак стратегічним напрямом наших зусиль є створення і випуск вітчизняного гелікоптера.
Фахівців навчатимуть у Запоріжжі на головному підприємстві. У перспективі, за словами голови Вінницької облдержадміністрації Миколи Джиги, мають намір відкрити авіабудівний факультет у місцевому національному технічному університеті. До речі, саме завдяки зусиллям керівника області авіаремонтне підприємство взяли на «буксир» запоріжці. Угоду про таку співпрацю керівництво області уклало після домовленостей з керівництвом ВАТ «Мотор-Січ». Міська влада тимчасово (на шість місяців) звільнила Вінницький авіаремонтний від сплати податку на землю. Один з відремонтованих гелікоптерів вінничани мають намір придбати для медичних потреб регіону.
На початку 90-х на Вінницькому авіаремонтному вже працювали над реалізацією програми з виробництва вітчизняного гелікоптера. Тоді забракло коштів. В’ячеслав Богуслаєв запевняє, що нині такого не станеться, мине небагато часу, і ми побачимо в небі над Вінницею перший вітчизняний гелікоптер. «Роботу над його створенням уже давно здійснюємо на головному підприємстві ВАТ «Мотор-Січ», — уточнив співрозмовник. — Починаємо не з чистого аркуша. Маємо вже чимало напрацювань. Створили потужний двигун...».
Вінниця.
На знімку: голова ради директорів ВАТ «Мотор-Січ» В’ячеслав Богуслаєв (крайній праворуч) узяв під своє крило збанкрутілий Вінницький авіаремонтний завод на прохання голови Вінницької облдержадміністрації Миколи Джиги (в центрі), ліворуч — міський голова Вінниці Володимир Гройсман — під час урочистостей.
На знімку: робітники й ветерани Вінницького авіаремонтного заводу спостерігають за польотом гелікоптерів, відремонтованих на підприємстві.
Фото автора.