Парламентська хроніка
Ранкове засідання 21 жовтня
Відповідати на запитання депутатів щодо дотримання правоохоронними органами законодавства про статус народного депутата до парламенту прийшов очільник міліцейського відомства Анатолій Могильов. Проте, як такої, години запитань до уряду так і не відбулося.
Бютівець Андрій Кожем’якін від імені двох фракцій «НУ—НС» та «БЮТ-«Батьківщина» виголосив заяву. Тим часом його колеги по фракції заблокували парламентську трибуну. «У нашій державі повністю реанімована та почала діяти система «сталінських трійок», їх головним учасником є органи міліції, прокуратури та суди. А після останньої кримінальної справи, порушеної проти Тимошенко, до них долучилася й Служба безпеки України. Прокуратура оперативно фабрикує фальшиві кримінальні справи, а суди швидко виносять фальшиві вироки. А органи міліції остаточно перекваліфікувалися на боротьбу з неугодними депутатами, бізнесменами, громадянами, які мають сміливість обстоювати свою гідність», — заявив депутат.
Відповідати на ці запитання депутат запропонував міністру з урядової ложі. «Це честь стояти перед українським народом на цій трибуні, і її потрібно заслужити. На жаль, цієї можливості ми не можемо вам надати, бо ми 11 жовтня залишилися за огорожею в оточенні ваших підлеглих за вашим наказом, а тому відповідайте на запитання за огорожею», — констатував він.
Такі дії опозиціонерів викликали обурення депутатів із фракцій більшості. Зокрема, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зауважив: наші колеги запросили міністра для того, щоб поставити запитання та почути на них відповіді, а не для того, щоб когось принижувати. Це неетично, наголосив він і закликав уряд діяти адекватно. У свою чергу, комуніст Петро Цибенко від імені фракції запропонував перенести годину запитань до уряду, тим більше що прецеденти цього вже були. Голова Верховної Ради Володимир Литвин поставив це питання на розсуд сесії. За те, щоб продовжити годину запитань до уряду в умовах заблокованої трибуни, проголосувало лише 22 народних обранці. Тож члени Кабміну на чолі з Прем’єр-міністром залишили сесійну залу. А бютівці, проскандувавши декілька разів «Юлі — волю!», розблокували трибуну.
У другому читанні та в цілому сесія ухвалила зміни до Закону «Про угоди про розподіл продукції» (щодо переліку ділянок надр). За основу та в цілому депутати ухвалили також зміни до деяких законодавчих актів (щодо уточнення найменувань головного розпорядника коштів).
Обранці розглянули та відхилили зміни до Закону «Про житлово-комунальні послуги» щодо законодавчих гарантій права на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг і спрощеного порядку її призначення. Автор законопроекту Дмитро Ветвицький (позафракційний) запропонував нарахування субсидій перевести в автоматичний режим. Адже далеко не всі пенсіонери, за його словами, знають, що їм належить таке право, або отримують допомогу не у повному обсязі. Проте більшість депутатів висловили сумнів у доцільності ухвалення такого законопроекту. За словами Тараса Чорновола («Реформи заради майбутнього»), цей документ відкриє можливості для нових зловживань. Адже інформація збиратиметься без відома самого громадянина, і ніхто не нестиме відповідальності за її розголошення. Відхилила сесія й зміни до статті 10 Закону «Про державні нагороди України» (щодо порядку призначення почесних звань). Така само доля спіткала й запропонований Арсенієм Яценюком («НУ—НС») проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо обмеження права Служби безпеки України та інших правоохоронних органів чинити політичні переслідування). Він передбачав, зокрема, що у разі вчинення такого переслідування окремою посадовою особою вона каратиметься позбавленням волі на строк від восьми до десяти років. Такі ж дії, але вчинені організованою групою осіб — каратимуться позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років. Проте профільний Комітет з питань національної безпеки та оборони дійшов висновку, що деякі з запропонованих новел є неприйнятними, а деякі вже врегульовані Конституцією та законодавством. Тож запропонував відхилити документ, тим більше що негативний висновок зробило й Головне науково-експертне управління.
Водночас депутати у першому читанні підтримали зміни до статті 10 Закону «Про пожежну безпеку» (щодо декларативного принципу). Відповідний закон доповнюється нормою, яка дасть змогу підприємствам, що належать до категорії пожежонебезпечних об’єктів, починати свою діяльність за декларативним принципом. Тобто за умови укладення договорів добровільного страхування відповідальності перед третіми особами.
Крім того, сесія ухвалила й низку постанов про відзначення пам’ятних дат. Зокрема, про вшанування пам’яті жертв Корюківської трагедії під час Другої світової війни та про відзначення 170-річчя з дня народження Миколи Віталійовича Лисенка.
На початку ранкового засідання сесія підтримала заяву та припинила повноваження народного депутата від Народної партії Олега Поліщука. З днем народження цього дня вітали Ольгу Герасим’юк.
Валерій Баранов, Ярослав Сухий (в центрі) та Юрій Крук .
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.