Парламентська хроніка
Ранкове засідання 20 жовтня
Верховна Рада розглянула у другому читанні та ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва). Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік нагадав, що в першому читанні цей документ було ухвалено ще влітку, тож з того часу тривало його доопрацювання з урахуванням пропозицій представників дрібного бізнесу та громадських організацій підприємців.
За його словами, законопроект містить критерії, котрі визначатимуть умови, за яких фізичні та юридичні особи зможуть застосовувати спрощену систему оподаткування. 
Зокрема, передбачається, що суб’єкти господарювання, на яких поширюватиметься спрощена система оподаткування, обліку та звітності, поділятимуться на чотири групи, а розмір єдиного податку залежатиме від розміру мінімальної заробітної плати. До першої групи (з єдиним податком у розмірі від 10 до 100 гривень на місяць) належатимуть фізичні особи-підприємці, які не використовують найманих працівників, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню. При цьому обсяг їхнього доходу впродовж календарного року не має перевищувати 150 тисяч гривень.
Загалом, за словами В. Хомутинніка, підприємці отримають можливість у 3—6 разів збільшити обсяги свого обороту, а податки при цьому буде знижено приблизно вдвічі. Однак заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко зауважив: якщо для першої групи встановлюється максимальний дохід у розмірі 150 тисяч гривень, то це означає, що сім’ї дозволяють заробляти аж 2,5 тисячі гривень на місяць. «Хіба це можна вважати якимось стимулом?» — запитав він та додав, що саме такі підходи уряду призвели до значного скорочення кількості дрібних підприємців. А народний депутат Наталя Королевська, назвавши цей законопроект «фасадом», котрий має продемонструвати турботу влади про малий бізнес, запропонувала відправити його на доопрацювання. Однак 264 парламентарії проголосували за ухвалення цього законопроекту в цілому.
У цілому ухвалено й законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розгляду справ Верховним Судом України. Це, зокрема, пов’язано з тим, що Венеціанська комісія у своєму висновку до Закону «Про судоустрій і статус суддів» вказала на необхідність розширення компетенції Верховного Суду України та вдосконалення порядку розгляду справ у цій інстанції. Відповідно до запропонованих змін, до складу Верховного Суду мають входити 48 суддів, з числа яких обираються Голова Верховного Суду України, перший заступник голови та чотири заступники, у Верховному Суді мають діяти чотири Судові палати: в адміністративних справах, у господарських справах, у кримінальних справах та палата у цивільних справах.
Під час перерви у ранковому засіданні представники фракції «БЮТ- «Батьківщина» заблокували трибуну парламенту. За словами керівника фракції Івана Кириленка, вони протестують проти розгляду та ухвалення в цілому законопроекту «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» (реєстр. №9127). Оскільки його положення передбачають, що пільги та соціальні гарантії встановлюватиме Кабінет Міністрів, то це, за його словами, призведе до їх позбавлення для певних категорій громадян. Однак після того, як Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив про перенесення розгляду законопроекту №9127, трибуну було розблоковано. «Міністерство юстиції також має зауваження до цього документа, тож його буде розглянуто після узгодження всіх проблемних питань та після того, як буде роздано порівняльну таблицю», — сказав глава парламенту.
Верховна Рада розглянула питання обрання та звільнення суддів і про призначення позачергових місцевих виборів.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua