Вечірнє засідання  18 жовтня

Народні обранці проголосували за внесення змін до деяких законів України щодо виплати одноразової грошової допомоги при звільненні військовослужбовцям, особам рядового та начальницького складу (275 «за»). На розгляд парламенту було винесено два майже ідентичні законопроекти на цю тему — лідера КПУ Петра Симоненка та Олександра Кузьмука (Партія регіонів). Петро Симоненко пояснив потребу змін до закону тим, що після пенсійної реформи, яка набула чинності з 1 жовтня 2011 року, військовослужбовці під час виходу на пенсію стали отримувати вихідну допомогу в розмірі 50 відсотків грошового забезпечення за місяць, а не за кожний повний календарний рік служби, як було раніше. На думку П. Симоненка, таку «помилку» в законі про пенсійну реформу було допущено зумисно і нова норма закону зменшує як мінімум  у 10 разів одноразову грошову допомогу військовослужбовцям. Законопроект пропонував відновити соціальні гарантії військових.
Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко повідомив, що військових дуже обурили зміни в пенсійному забезпеченні, — офіцери, які звільняються у всіх силових структурах, замість 30 тисяч гривень отримують півтори тисячі. Комітет рекомендував прийняти альтернативний законопроект О. Кузьмука. Депутати підтримали цей документ у цілому з поправкою П. Симоненка: дія закону поширюється на військовослужбовців, які звільняються з 1 жовтня 2011 року.
Схвалено в цілому три проекти законів про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2011 рік» — щодо збільшення видатків на керівництво та управління Держрезервом; державної фінансової підтримки шляхом надання безвідсоткової довгострокової позики ДАХК «Топаз»; щодо збору за забруднення навколишнього природного середовища.
Із третьої спроби депутати проголосували за скасування прийнятої 20 вересня Постанови Верховної Ради України «Про зміну порядку обчислення часу на території України» (проект В. Литвина). Отже, в останню неділю жовтня — 30 жовтня — таки відбудеться перехід на зимовий час і українцям доведеться перевести стрілки годинників на одну годину назад.