Парламентська хроніка
Ранкове засідання 19 жовтня
На початку ранкового засідання заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко акцентував увагу на діях влади стосовно стратегічного курсу України на Європу. «Події останніх днів чітко продемонстрували: європейський вибір — це стратегічна цінність, котра не цікавить українську владу, для якої європейські цінності не є пріоритетними», — наголосив він.
Загалом тема євроінтеграції звучала мало не у кожному виступі депутатів з фракцій меншості. «У Донецьку Президент Янукович прийняв рішення змінити курс України. Він відмовився від поїздки до Брюсселю і хоче відмовитися від євроінтеграції. Саме від тієї інтеграції, яка була прийнята та проголосована цією провладною більшістю два роки тому», — сказав Арсеній Яценюк, виголошуючи заяву від двох фракцій — «НУ—НС» і «БЮТ-«Батьківщина». Політик наголосив також, що з огляду на останні події Президент має прибути в парламент на спеціальне засідання Верховної Ради і чітко сказати: коли в Україні припиняться політичні переслідування; коли і як буде декриміналізовано статтю Кримінального кодексу; коли буде підписано угоду з Європейським Союзом та з чим Президент поїхав на перемовини в Донецьк щодо нової газової угоди.
Потому сесія перейшла до розгляду питань порядку денного. Зокрема, ратифікувала угоду між урядом України та урядом Королівства Саудівська Аравія про співробітництво у сфері дослідження та використання космічного простору в мирних цілях, а також угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Молдова про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, членів їх сімей та інші види соціального захисту таких осіб. 
Водночас 172 голосами народні депутати утворили Тимчасову слідчу комісію з рослідування дій працівників органів внутрішніх справ під час реалізації конституційного права на свободу мирних зборів учасниками мітингу 24 серпня 2011 року в Києві. Нагадаємо: в День Незалежності, 24 серпня, виконуючи рішення суду, мітинг прихильників опозиційних політичних сил рухався вулицею Володимирською в напрямку вулиці Б. Хмельницького. Однак біля Будинку вчителя вулиця Володимирська була повністю перегороджена працівниками органів внутрішніх справ, які застосували проти учасників мирної ходи слізогінний газ типу «Кобра».  
На думку Ірини Геращенко («НУ-НС»), дуже важливо, щоб створення такої ТСК підтримали фракції більшості і, нарешті, розібралися: чому міліція, замість захисту своїх громадян, перетворюється на «залякуючого монстра влади». Проте табло системи «Рада» висвітило такі результати голосування: Партія регіонів — 2, «БЮТ-«Батьківщина» — 99, «НУ-НС» — 53, КПУ — 0, Реформи заради майбутнього — 15, Народна партія — 0, позафракційні — 3. Утім і цих голосів для створення ТСК вистачило.
Насамкінець сесія відхилила зміни до держбюджету-2011 щодо відновлення виплат надбавок та фінансування інших державних соціальних гарантій дітям війни.
На ранковому засіданні депутати також привітали своїх колег Петра Кузьменка та Юрія Самойленка з днем народження.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Микола Мартиненко, Арсеній Яценюк, Олександр Доній.