Парламент підтримав проект постанови «Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Верховної Ради України «Про зміну порядку обчислення часу на території України», внесену Головою Верховної Ради Володимиром Литвином. Це питання ставилося на голосування тричі — спочатку проголосувало лише 216 (за необхідних 226) депутатів, з другої — 107, а з третьої спроби — 295 депутатів. 
Глава парламенту В. Литвин зауважив, що після ухвалення 20 вересня постанови виникло багато питань економічного, географічного, політичного характеру...
 
За його словами, географи стверджують, що немає підстав для переведення України в третій часовий пояс, бо це суперечить фізико-географічному розташуванню нашої країни. Державна комісія єдиного часу і еталонних частот вважає, що зміна обліку часу негативно вплине на роботу програмних комплексів, міжнародних транспортних перевезень. Енергетики звертають увагу на те, що рішення позбавляє можливості своєчасно перепрограмувати лічильники, що призведе до дисбалансу обліку енергоносіїв і значних економічних збитків. Медики також негативно зустріли рішення про переведення України у третій часовий пояс. «У цьому питанні немає політики, а є демонстрація спільної відповідальності», — наголосив В. Литвин. Проект постанови передбачав перевести в останню неділю жовтня стрілки годинника на годину назад, тобто перейти на зимовий час, а Кабінету Міністрів доручити упродовж місяця розробити відповідний законопроект. Досі перехід на зимовий та літній час регулювався постановою Кабінету Міністрів від 1996 року.
Однак дискусія в сесійній залі була дуже бурхливою і заполітизованою. Михайло Чечетов (Партія регіонів) переконував, що парламентська постанова була ухвалена своєчасно. Він нагадав, що нині відбуваються синхронні зустрічі президентів і прем’єрів України та Росії, а у влади нарешті з’явилась можливість знайти реальне розв’язання найскладніших економічних проблем. І намагання «відірвати у часі на дві години Україну від Москви», на його думку, є провокацією. Натомість депутати від опозиції стверджували, що наша держава не повинна підлаштовуватися під Москву та московський час, а враховувати власні географічні, економічні та політичні фактори. В. Литвин закликав колег визнати, що парламент помилився, бо немає нічого страшного в тому, коли виправляються помилки, і скасувати рішення, ухвалене 20 вересня. Однак парламент не підтримав цей проект постанови.
Опісля на вимогу фракцій «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» було оголошено перерву для проведення консультацій. Опозиціонери вимагали прискорити розгляд президентського законопроекту щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності та декриміналізувати статті, за якими до кримінальної відповідальності притягуються екс-прем’єр Юлія Тимошенко та колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Однак на погоджувальній раді не домовилися. Депутати з фракції «БЮТ-«Батьківщина» на знак протесту оточили парламентську трибуну й заявили, що не братимуть участі у подальшому голосуванні за законопроекти. Заступник голови фракції Андрій Кожем’якін заявив, що «вищий законодавчий орган перестав виконувати функції головного і єдиного законодавчого органу України і втратив свою легітимність». «Подальше функціонування законодавчого органу України і його нинішнього складу створює передумови неможливості руху вперед у напрямку європейської інтеграції, а тому парламент має негайно припинити своє існування», — йдеться в оприлюдненій ним заяві фракції. За словами А. Кожем’якіна, фракція «БЮТ-«Батьківщина» подасть для реєстрації проект постанови за підписами народних депутатів з вимогою розпуску парламенту.
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про вихід народного депутата Романа Зозулі зі складу фракції «БЮТ-«Батьківщина». Склав присягу народного депутата Юрій Ганущак, обраний за виборчими списками БЮТ.
У цілому прийнято законопроект про внесення змін до закону «Про військовий обов’язок і військову службу», яким уточнено термін продовження військової служби за контрактом залежно від категорії військовослужбовців та вислуги років. Зокрема, перебування на військовій службі може бути продовжено до досягнення граничного віку перебування на військовій службі: для посад рядового складу — на три роки; сержантського і старшинського складу — на п’ять років; для осіб офіцерського складу — на строк від п’яти до десяти років.
Схваленим у цілому законопроектом про внесення змін до закону «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» виключено із вищезгаданого Переліку свідоцтва про право на адвокатську та нотаріальну діяльність, оскільки діяльність адвокатів і нотаріусів згідно з чинним законодавством за своїм змістом не є господарською діяльністю.
Ще один прийнятий у цілому законопроект — про приведення у відповідність законодавства про страхування — доповнює перелік державних органів, яким надається інформація, що містить таємницю страхування, центральним органом виконавчої влади з питань фінансового моніторингу.
У першому читанні схвалено законопроекти про Національну комісію, що здійснює регулювання безпеки у сфері використання ядерної енергії, про поводження з відпрацьованим ядерним паливом, проекти змін до законів «Про гастрольні заходи в Україні» (щодо свідоцтва), до деяких законів щодо питань з видачі ліцензій.
Після того як жодних домовленостей щодо декриміналізації статей Кримінального кодексу щодо відповідальності за економічні злочини між більшістю та опозицією досягнуто не було, депутати з фракції «БЮТ - «Батьківщина» демонстративно покинули сесійну залу.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.