У середньому 380 грн. за оренду одного гектара земель державної власності сплачують у бюджет сільгосппідприємства Вінниччини. А найнижчий показник був у Калинівському районі — 160 грн. Відтепер вартість орендного гектара зросте майже вчетверо — до 600 грн.
— Прийнято рішення про збільшення орендної плати до 400—600 грн., — каже начальник відділу Держкомзему в Калинівському районі Андрій Манило. — Там, де ґрунти піщані, а такі землі є на території трьох сільських рад, для орендарів установлена плата за гектар — 400 грн. Для решти вона становитиме здебільшого 600 грн.
Після запровадження нових тарифів у Калинівському районі буде найвища в області плата за оренду земель державної власності. Зростає вона також і за оренду водних об’єктів — з 208 грн. до 400 грн. за один гектар. У деяких районах вартість сягає навіть до тисячі гривень за гектар, — каже Андрій Манило. — На мою думку, це забагато. Адже насправді кошти надходять не лише за експлуатацію водного дзеркала. Орендар сплачує і за прибережні землі. А вони за розміром більші від самої водойми. Причому законодавець установив однакову ціну й за водойму, й за її береги.
За словами Андрія Манила, завдяки новим тарифам у Калинівці плановано поповнення бюджету приблизно на 1,5 млн. грн. А запровадити їх мають уже цього року.