Вінничанин Сергій Вдовенко привіз із Китаю технологію вирощування невідомих у нас двох видів штучних грибів.

Гриб з поетичною назвою вольварелла вольвація, за його словами, смачніший від добре відомих нам шампіньйонів. І зовні красивий, не схожий на інші види. Чому їздив переймати досвід саме в Піднебесну? Бо в Китаї, каже, вирощують найбільше видів грибів. На душу населення споживають 5—6 кілограмів на рік (ми — 0,3—0,6 кг). У країнах Європи ця цифра становить два-три кілограми. Найбільше смакують штучно вирощені гриби французам: середній показник споживання на людину в цій країні — 8 кілограмів на рік.

Автограф у незвичному музеї

— Китайці так багато уваги приділяють розвитку грибництва, що навіть створили Музей білих грибів, — каже Сергій Вдовенко. — Я побував там. Музей знаходиться в невеликому місті Гутіан. Залишив запис у книзі відгуків. Вражає сама увага до такого харчового продукту. Їхні фахівці вважають цю галузь перспективною. Особливо в умовах продовольчої кризи, дефіциту харчових продуктів. Тому продовжують активно розвивати.

Споруди для вирощування грибів бачив навіть вздовж деяких автомобільних шляхів. Це примітивні дерев’яні будиночки, в яких люди зайняті роботою. А хіба у нас не можна практикувати те саме? Скільки маємо занедбаних приміщень колишніх тваринницьких ферм! Вони цілком придатні для такої справи. Слід тільки затратити трохи коштів, щоб привести їх до ладу, створити необхідні умови.

В області грибівництвом мало хто займається. Принаймні знаю лише одного фермера з Могилів-Подільського району. Час від часу він звертається до нас за консультацією.

Гальмують розвиток ракових клітин

У Китаї вирощують сім видів штучних їстівних грибів. У нас тільки два — шампіньйони і глива звичайна. Саме на ці гриби маємо державні стандарти. Затверджені вони ще в часи Союзу. «У Китаї нині особливо популярні два види грибів, — продовжує Сергій Вдовенко, — шіі-такі та вольварелла вольвація. Можливо, тому, що крім гарних смакових якостей, вони мають ще й медичну цінність, гальмують ріст ракових клітин. Так само, до речі, як й інші види штучних грибів. На одному із занять нас ознайомили з результатами досліджень, які провели японські вчені. Вони встановили, що мікроелементи, які містяться в грибах шіі-такі, найбільш ефективно вбивають ракові клітини. Один з медичних препаратів для боротьби з цією важкою недугою японці розробили на основі згаданого виду грибів.

— Чому ми не можемо вирощувати їх у себе?

— У нас нема державних стандартів на гриби, крім двох видів — шампіньйони і глива звичайна. Тому ті ж китайці поставляють нам свою продукцію. У 7-мільйонному місті Занжоу на комбінаті з вирощування грибів мені показували упаковки з грибами, підготовленими до відправки в нашу державу.

— Технологія вирощування шампіньйонів і гливи звичайної у китайців така само, як і в нас, — продовжує Сергій Вдовенко. — Для мене це не стало новиною. Зате, як кажуть, відкрив для себе нові види грибів. Особливо вразив один з них — вольварелла вольвація, починаючи із зовнішнього вигляду і закінчуючи смаковими якостями. До речі, гриби в меню у нас були майже кожен день. Дізнався про технологію вирощування мало знаних для мене грибів. Важливим стало налагодження наукових зв’язків з колегами з інших країн, які працюють у галузі грибівництва.

Вінницька область.