Сівбу озимого ріпаку завершили хлібороби Вінниччини, зменшивши його площу на 11,2 тисячі гектарів. Як пояснюють фахівці обласного управління агропромислового розвитку, зроблено це для того, щоб земля відпочила. Адже протягом останніх років олійна культура займає майже до ста тисяч гектарів — це п’ята частина усіх озимих.

— Майже все насіння ріпаку йде на експорт, — каже начальник обласного управління агропромислового розвитку Анатолій Павліченко. — Там його переробляють на біопаливо. Виходить, виснажуємо землю заради блага інших. Поки що в області біопалива виробляється дуже мало. Коли налагодимо його виробництво у значних обсягах, тоді й відновимо площі під ріпаком.

А ось озимої пшениці планують посіяти більше. Загалом під цю культуру підготували 365 тисяч гектарів поля із загальної площі озимих  — 498,3 тисячі гектарів. Головного хліба, як ще називають цю культуру, матимуть на 12 тисяч гектарів більше проти минулорічного.

— Біда в тому, що дощі нас минають, — каже Анатолій Павліченко. — Протягом трьох тижнів жодної краплі не випало. Ріпак уже залишився без вологи. У розпалі — сівба пшениці, жита, ячменю. Метеорологи прогнозують опади найближчим часом. Як воно буде насправді, поживемо — побачимо.

Дощик не завадить і бурякам. Бо корені в’януть без вологи.