«У тих районах, де показник урожайності ранніх зернових становить менше сорока центнерів з гектара, можуть бути маніпуляції з цифрами», — каже голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига. Таких районів — менше десяти з 27, які є в області. Нині там працюють фахівці. Вони перевіряють, наскільки об’єктивними є показники звітності.

За словами керівника регіону, торік на Вінниччині виявили 60 тисяч гектарів не облікованих земель сільськогосподарського призначення. Наприклад, у Барському районі виявили чотири тисячі гектарів. Усі 60 тисяч гектарів оброблялися. Про зібраний урожай ніхто не звітував. Виведення цих площ із «тіні», на думку Миколи Джиги, сприяло тому, що середній показник урожайності ранніх зернових у цьому році зріс аж на десять центнерів.
По 44 центнери зерна на круг намолочують нині хлібороби. Найвищий показник у Піщанському районі — більш як 60 центнерів з гектара. Не набагато нижчі показники в Ямпільському, Чернівецькому, Теплицькому районах. Чи не вперше перейшли рубіж у 50 центнерів зерна на круг у Мурованокуриловецькому районі, тут найбідніші землі.
Півтора мільйона тонн збіжжя вже намолотили в господарствах регіону, половина врожаю становить зерно озимої пшениці. За прогнозами фахівців, вінницькі хлібороби зберуть понад три мільйони тонн зерна ранніх і пізніх культур. Такого багатого короваю тут ще не мали. Тільки б прогнози справдилися...