Схоже, що під час попереднього засідання уряду перший віце-прем’єр Андрій Клюєв дещо поспішив з цьогорічними прогнозами на врожай, оскільки нинішні затяжні дощі ставлять під загрозу як збирання, так і збереження зернових. Тож учора, роблячи деяку поправку на погоду, він був змушений повідомити, що прогнозується погіршення урожаю озимої та ярої пшениці в Кіровоградській, Черкаській, Одеській, Вінницькій, Київській, Миколаївській та Дніпропетровській областях. Разом з тим відзначається поліпшення стану посівів кукурудзи, тож, за попередніми оцінками, це допоможе надолужити втрати на зерновому клині.

Через надмірні опади масові жнива розпочалися лише у 13 регіонах. На теперішню пору вже обмолочено 752 тисячі гектарів та зібрано більш як 2,1 мільйона тонн зернових.

З огляду на цьогорічні складнощі, під час учорашнього засідання уряду А. Клюєв звернувся до Національного банку з проханням сприяти пролонгації раніше наданих кредитів сільськогосподарським товаровиробникам та корпораціям, які працюють на цьому ринку. За його інформацією, сума кредитів селу перевищила 32 мільярди гривень, у тому числі на термін до одного року — 12,3 мільярда гривень. Однак з регіонів надходить інформація, що деякі комерційні банки з огляду на несприятливі погодні умови наполягають на достроковому поверненні наданих кредитів, тобто ще до отримання сільгоспвиробниками коштів від реалізації врожаю. «Опрацюйте це питання із представниками комерційних банків, щоб ми могли нормально кредитувати наших товаровиробників», — звернувся він до Нацбанку.

Крім того, Мінагрополітики доручено уточнити обсяги очікуваного врожаю та вжити необхідних заходів для закладення до Аграрного та регіональних фондів, а також до Держрезерву необхідної кількості продовольчого зерна. Паралельно міністерство має вивчити, яка кількість зерна залишилася з минулорічного врожаю.

Торкнувшись питання формування закупівельних цін на зерно та іншу сільгосппродукцію цьогорічного врожаю, перший віце-прем’єр повідомив, що середні ціни продажу сільгосппідприємствами продукції рослинництва впродовж січня—травня 2011 року, порівняно з аналогічним періодом 2010 року, зросли майже у півтора рази. Зокрема, через підвищення світового попиту значних коливань зазнали ціни на зернові культури, хоча наразі, в очікуванні пропозицій зерна нового урожаю, вони різко впали. На думку А. Клюєва, це ставить у невигідне становище сільгосптоваровиробника і державу. Відтак він доручив Мінагрополітики та Мінекономрозвитку вжити потрібних заходів для утримання закупівельних цін на внутрішньому ринку зерна щонайменше на беззбитковому рівні. Зокрема, для забезпечення цінової стабільності планується, що Аграрний фонд закупить із нинішнього врожаю близько 3 мільйонів тонн зерна. До того ж ціни закупівлі зерна до держфонду будуть вищі від ринкових, що забезпечить сільгоспвиробникам високий рівень рентабельності.

Кабінет Міністрів ухвалив низку рішень, спрямованих на спрощення отримання житлово-комунальних субсидій населенню. Зокрема, віднині їх можуть оформити сім’ї, які мали заборгованість перед комунальниками до 1 грудня 2006 року. За словами віце-прем’єра Сергія Тігіпка, «це стосується близько 20 тисяч сімей, які до цього часу були позбавлені такого права». Крім того, сім’ям, де є пенсіонери, діти та інваліди, субсидії призначатимуться на довший термін, тобто до зміни сімейних обставин, а не на півроку, як є зараз. Спрощено механізм призначення субсидій сім’ям, в яких члени родини відсутні тривалий час, а під час призначення субсидій не враховуватиметься наявність у родини більше одного автомобіля, якщо термін їх експлуатації перевищує 10 або 15 років (для автомобілів вітчизняного та іноземного виробництва відповідно).