Учорашнє засідання Кабінету Міністрів у зв’язку з відпусткою глави уряду провів Перший віце-прем’єр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв.

Отож на початку засідання він насамперед поінформував про економічну ситуацію в країні. За словами віце-прем’єра, загалом обсяги виробництва промислової продукції за січень—травень порівняно з таким само періодом минулого року збільшилися на 8,5 відсотка. Йдеться про зростання (від 8,8 до 22,5 відсотка) виробництва в металургійній, хімічній, машинобудівній та легкій промисловості. Водночас уповільнилися темпи виробництва у молочній, кондитерській, лікеро-горілчаній галузях, аналогічні тенденції спостерігаються й у виробництві тканин, одягу, холодильників, поліграфічної продукції, коксу та нафтопродуктів. У зв’язку з цим перший віце-прем’єр доручив відповідним органам виконавчої влади проаналізувати ситуацію у цих галузях та вжити заходів для відновлення темпів економічного зростання. Також спостерігалося деяке скорочення виробництва у сільському господарстві: якщо минулого року за перші п’ять місяців темпи приросту становили 4,5, то нині — 3,5 відсотка. На думку А. Клюєва, ці тенденції пов’язані з погіршенням кормової бази, що призводить до скорочення поголів’я великої рогатої худоби та, відповідно, зменшення виробництва молока.

Зважаючи, що в південних та південно-східних регіонах країни розпочалося збирання врожаю ранніх зернових культур, А. Клюєв доручив посилити контроль за ходом збирання хліба. При цьому він зауважив, що завдяки інтенсивним опадам на багатьох площах припинився стан посухи, тож це дає змогу сподіватися на отримання дещо більшого врожаю зернових.

Повертаючись до теми реформування житлово-комунального господарства, перший віце-прем’єр нагадав, що Президент поставив завдання з усунення значних розбіжностей у вартості послуг ЖКГ та вирівнювання тарифів. Тож наразі створена за рішенням уряду робоча група працює над концептуальними засадами реформування ЖКГ, які передбачають прискорене реформування житлово-комунального господарства, в тому числі формування нової тарифної політики. За словами А. Клюєва, реалізація засад нової тарифної політики потребує запровадження нових методик та порядків обліку і віднесення витрат, відмови від практики нарахування послуг за нормативним принципом та 100-відсоткового оснащення виробників послуг і споживачів лічильниками. А. Клюєв також звернув увагу на санітарно-епідеміологічну ситуацію в країні, зокрема, на спалах холери в Маріуполі. Повідомивши, що Міністерство охорони здоров’я створило відповідні оперативні штаби для її локалізації і ліквідації, він, однак, закликав узяти під постійний санітарно-епідеміологічний моніторинг об’єкти підвищеного епідемічного ризику.