Розпочавши вчорашнє засідання уряду з інформації про відкриття восьмикілометрової об’їзної дороги біля Умані, фільтрувальної станції, яка забезпечує питною водою понад 200 тисяч мешканців Антрацита, Красного Луча і Петровського, та нового хірургічного корпусу Національного інституту раку, прем’єр Микола Азаров зазначив, що «заради цього варто працювати, варто витримувати справедливу і несправедливу критику. Суперечки підуть у минуле, а вода, дорога і чудові умови лікування у людей будуть».

 

Глава уряду висловив переконання, що «примара дефолту», яка могла перетворитися на реальність ще на початку минулого року, більше не лякає. До того ж вдалося мінімізувати «загрозу критичного подорожчання газу», оскільки до підземних сховищ було завчасно закачано достатню для осінньо-зимового періоду 2011—2012 років його кількість. На його думку, таким чином Україна отримала зрозумілу і достатньо сильну позицію на переговорах з Міжнародним валютним фондом. «Україна справляється зі своїми проблемами самотужки. Ми на 3,5 мільярда гривень скоротили дефіцит держ-бюджету, мінімізували дефіцит «Нафтогазу» та водночас фінансуємо всі соціальні зобов’язання та реформи», — наголосив він.

Коментуючи хід переговорів з МВФ, що їх днями у Вашингтоні провели міністр фінансів Федір Ярошенко і міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, Микола Азаров назвав їх непростими, але цілком успішними, оскільки виконувач обов’язків директора-розпорядника МВФ Джон Ліпскі повідомив про досягнуту домовленість продовжити в найближчі місяці тісну співпрацю. «Мета програми співпраці з МВФ — це наша українська мета: глибока модернізація української економіки і українського суспільства. Отже, ми очікуємо на прибуття чергової місії МВФ восени», — додав він.

А до цього часу Україна має розпочати дві найбільш фундаментальні та резонансні реформи — пенсійну і земельну. За словами

М. Азарова, пенсійна реформа «дасть відповідь на те, як справедливо збільшити пенсії і гарантувати, що старість наших співгромадян буде забезпеченою, а самі громадяни зможуть управляти своєю майбутньою пенсією», а земельна — має повернути справжнього господаря, власника на землю. Працюючи в цьому напрямі, уряд уже схвалив законопроект «Про ринок земель», котрий передбачає, що майже сім мільйонів власників земельних паїв отримають право продавати свою землю. Водночас пропонується заборонити надмірну концентрацію землі в одних руках. Виходячи з цього, прем’єр доручив Міністерству аграрної політики та продовольства розпочати «комунікаційну кампанію щодо земельної реформи, грамотно провести консультації з суспільством, з власниками землі, з місцевою владою і громадами».

Нагадавши підлеглим, що «відповідальності за дотримання режиму жорсткої економії ніхто не скасовував», прем’єр заявив, що уряд і далі жорстко контролюватиме правильне використання коштів платників податків.