Під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Микола Азаров прокоментував ухвалений у вівторок Верховною Радою законопроект про внесення змін до держбюджету на 2011 рік. «Уряд і парламентська більшість виконали своє зобов’язання перед суспільством: відповідно до відновлення економічного зростання підвищувати соціальні виплати», — сказав він, назвавши це рішення «надзвичайно важливим кроком у стратегії переходу від кризи до сталого розвитку». За словами глави уряду, це означає, що економіка, позитивно відгукнувшись на виважену, ощадливу політику держави, дала додаткові ресурси, що вможливило збільшення доходної частини бюджету на 14 мільярдів гривень. Це, у свою чергу, дало змогу збільшити на 11 мільярдів гривень видатки держбюджету. А за рахунок різниці між доходами та видатками на 3,5 мільярда гривень буде зменшено дефіцит бюджету.

       Пряма мова

Микола Азаров: «Зарплата вчителя зросте в середньому на 340 гривень, лікаря-хірурга вищої категорії у стаціонарі — на 359 гривень».

А оскільки чергове підвищення зарплат учителів та лікарів, а також збільшення ставки першого тарифного розряду має відбутися вже з 1 липня цього року, то прем’єр доручив Міністерству фінансів терміново розробити та затвердити всі необхідні нормативні акти для виконання зміненого бюджету. Крім того, прем’єр повідомив про збільшення видатків на харчування дітей у закладах освіти, які розташовані у Чорнобильських зонах, на придбання технічних засобів для реабілітації інвалідів, передбачено збільшення обсягу медичної допомоги на лікування чорнобильців, завершення реконструкції приміщень Наукового центру радіаційної медицини, збільшення доплат до пенсій членам сімей загиблих, придбання житла для чорнобильців. Зміни до бюджету передбачають виділення 200 мільйонів гривень на розвиток служби екстреної медичної допомоги. Ще одну бюджетну програму — «Реконструкція та будівництво систем централізованого водовідведення» — буде профінансовано в обсязі 400 мільйонів гривень. Конкретно ці кошти буде спрямовано на будівництво та реконструкцію каналізаційних мереж, колекторів, насосних станцій, очисних споруд.
 
Заступник міністра енергетики і вугільної промисловості України Володимир Макуха (ліворуч), міністр фінансів України Федір Ярошенко.
Фото Олега МАРКЕВИЧА (Укрінформ).