Учорашнє засідання Кабінету Міністрів прем’єр Микола Азаров розпочав з інформації про результати переговорів у Москві. Визнавши, що переговори з російською стороною йшли «дуже непросто», глава уряду спочатку вирішив розповісти про позитив. «Є безспірні позитивні результати того, що Україна і Росія перегорнули сторінку недружнього, упередженого ставлення одна до одної. 

Товарообіг між нашими країнами виріс у 1,5 разу. На кінець поточного року ми впевнено перевищимо докризовий обсяг двосторонньої торгівлі і поставили завдання вийти на річний оборот 50 мільярдів доларів», — сказав він. Утім, принагідно зауважимо, зростання загального обсягу товарообігу між Україною та Росією ще не є свідченням якісної співпраці, адже поряд зі зростанням загального товарообігу впродовж перших двох місяців 2011 року від’ємне сальдо торгівлі з РФ становило 2,8 мільярда доларів, що у 2,2 разу, або на 1,26 мільярда доларів більше, ніж за цей само період 2010 року. Тож, попри зростання загального обсягу товарообігу, так само поки що зростають і втрати українського бюджету. У цій ситуації Україна зацікавлена збільшувати обсяги власного експорту до Росії, тож у Москві М. Азаров не міг оминути цієї теми. Однак похвалитися він зміг лише тим, що наразі тільки «створено робочі групи високого рівня», котрі мають оперативно «розшивати вузькі місця», зокрема, російські обмеження на постачання українських труб, цукру, м’ясо-молочної продукції. Але скільки вже цих, найвищого рівня, робочих груп було створено раніше, та вузькі місця щоразу ставали ще вужчими.

Одним із таких «вузьких місць» є якраз газова співпраця. «Надзвичайно складними були переговори щодо перегляду так званої тимошенківської угоди про постачання газу в Україну», — констатував М. Азаров, додавши, що головним результатом переговорів стало те, що українські аргументи про граничну невигідність і несправедливість для України цієї угоди було почуто, тож робочій групі доручено розглянути всі спірні питання газового контракту. Іншими словами, це означає, що вже традиційно «домовилися домовлятися далі». Попри це, прем’єр усе ж таки вірить у «силу аргументів» та в можливість перегляду газового контракту, оскільки «вперше російська сторона погодилась як порівняльну базу розглянути формули ціноутворення і умови постачання російського газу в інші європейські країни».

Під час засідання уряду також йшлося про модернізацію дорожньої інфраструктури, оскільки всім зрозуміло, що стан вітчизняних доріг не відповідає сучасним вимогам. При цьому прем’єр розкритикував дії місцевої влади, зазначивши, що досі (попри те, що надворі давно вже літо) повні переліки дорожніх об’єктів затвердили лише 20 областей, а роботи розпочали тільки 16 із них. Отож наразі з 784 мільйонів гривень, отриманих областями дорожніх субвенцій підрядниками, освоєно лише 57 мільйонів гривень і тільки в 11 областях.

Фото Олега МАРКЕВИЧА (Укрінформ).