Учора відбулося розширене засідання Кабінету Міністрів, учасники якого намагалися знайти вихід із «замкненого житлово-комунального кола». Тон цій непростій розмові задав Президент Віктор Янукович, котрий без вступу запитав у прем’єра Миколи Азарова, чому уряд досі не виконав  важливі доручення у цій сфері. «Ми минулого року ухвалили низку важливих рішень, наприклад, створити Національну тарифну комісію. Що до цього часу зроблено? Аж нічого», — констатував він та ще раз звернув увагу на необхідність негайного створення спеціального органу, котрий регулюватиме це питання.
Бо, на думку глави держави, саме відсутність такого контролюючого органу є головною причиною того, що часто в одному регіоні ціни на житлово-комунальні послуги відрізняються в рази. Наголосивши, що це питання він ставив багато разів, В. Янукович заявив, що йому вже «набридло водити ці розмови по колу і нічого не робити». Тому глава держави вважає, що Кабінет Міністрів повинен негайно запропонувати законопроекти, яких бракує для справедливого ціноутворення та, підключивши контролюючі органи, вийти на реальні ціни. Також В. Янукович висловив пропозицію, щоб базовим регіоном, на якому уряд відпрацьовуватиме різні пілотні проекти, став Київ, оскільки він «на очах» і тут «дуже чутливе середовище».
Прем’єр М. Азаров, відповідаючи на запитання Президента, чи здатен Кабінет Міністрів навести лад у цій сфері, очікувано пообіцяв, що це завдання буде виконано. Ілюструючи майбутні кроки Кабміну, він повідомив, що уряд уже підготував три законопроекти та дев’ять проектів постанов, які окреслять єдині підходи до формування собівартості послуг ЖКГ.
А що маємо сьогодні? Розбіжність у собівартості одного кубометра води сягає 5,5 разу — від 1 гривні 42 копійок у Дніпропетровській області до 7 гривень 78 копійок у Луганській. Собівартість одного кубометра очищених стоків коливається від 1 гривні 39 копійок у Києві до 4 гривень 8 копійок буквально поряд, у Київській області. Собівартість 1 гігакалорії у теплопостачанні коливається від 225 гривень у Миколаївській області до майже 400 гривень в Івано-Франківській. 
 «Місцеві чиновники і комунальники втратили і совість, і страх», — заявив глава уряду і навів на підтвердження цієї тези чимало інших прикладів. Відтак, нагадавши підлеглим, що вони вже більше року працюють на посадах, тож годі їм списувати власну бездіяльність на важку спадщину попередньої влади, прем’єр звернувся до всіх глав місцевих держадміністрацій з вимогою добитися негайного скасування всіх незаконних рішень місцевих влад та комунальних підприємств.
Щодо кадрових висновків, то вже під час учорашнього засідання уряду головам Дніпропетровської, Київської, Луганської, Херсонської, Житомирської облдержадміністрацій та Севастопольської міськдержадміністрації запропоновано звільнити зі своїх посад ряд керівників підприємств, зокрема, «Дніпроводоканалу», «Бровариводоканалу», «Білоцерківводоканалу», енергодарського «Тепловодоканалу», севастопольського «Севтеплоенерго». Крім того, М. Азаров пропонує Президенту ухвалити кадрові рішення стосовно окремих керівників регіонів та Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства, насамперед ідеться про заступника міністра Юрія Хівріча, котрий «не впорався із завданням».
Прем’єр також запевнив Президента, що уряд терміново внесе пропозиції стосовно утворення Національної комісії з регулювання тарифів на послуги житлово-комунального господарства, щоб уже до 1 вересня національний регулятор розпочав повноцінну роботу.