Школу в селі Дяківці Літинського району, де народився і виріс класик української літератури Михайло Стельмах, збудовано за власні кошти письменника. Гроші, отримані за відзначення Михайла Стельмаха Державною премією СРСР у 1961 році, він сам привіз у село. Старожили згадують, що письменник на зібранні передав односельцям мішок з казначейськими купюрами.
Саме на подвір’ї школи презентували проект майбутнього пам’ятника талановитому земляку. Його автор член Національної спілки художників вінницький скульптор Анатолій Бурдейний (він створив пам’ятник Василеві Стусу у Вінниці) після презентації залишив роботу жителям села для детального ознайомлення з нею.
Презентація відбувалася під час святкування 99-ї річниці від дня народження Стельмаха. Відкриття пам’ятника заплановано на наступний рік — на честь 100-літнього ювілею письменника.
Сільський голова Юрій Голованюк згадав, що майбутній майстер красного письменства був перший у їхньому селі, хто здобув вищу освіту (закінчив Вінницький педагогічний інститут). Так само першим з українських письменників М. Стельмах ще у післявоєнний час порушив проблему голоду 1932—1933 років.
Пам’ятник встановлять на подвір’ї місцевої школи.