Незабаром завершиться навчальний рік, тож під час учорашнього засідання уряду прем’єр Микола Азаров закликав міністрів відвідати «останні дзвоники» в закріплених за ними областях та, заодно, з’ясувати нагальні освітянські проблеми. Втім, щоб дізнатися про більшість із цих проблем навіть до регіонів не потрібно виїжджати. Наприклад, цьогоріч склалася просто кричуща ситуація із забезпеченням школярів підручниками. Зокрема, у відповіді Генпрокуратури на запит заступника глави парламенту Миколи Томенка зазначається, що в 2010 році не виконано державне замовлення з видання підручників та навчальних посібників у загальній кількості 171 тисяча примірників, а до того ж і кількість надрукованих підручників часто не відповідає реальним потребам.
Зважаючи на це, глава уряду доручив Міносвіти до 15 червня вивчити та конкретизувати замовлення на підручники з огляду на реальну кількість учнів. «У кожного учня має бути повний набір підручників. Не пізніше 10 вересня абсолютно всі підручники мають бути в руках учнів», — наголосив М. Азаров.
Ставлячи завдання з укомплектування навчальних закладів педагогами, прем’єр повідомив, що протягом 2011 року зарплата вчителів вищої категорії збільшиться на 340 гривень та становитиме майже 2700 гривень. Водночас він запропонував міністерствам освіти та фінансів уже зараз спільно з профспілками розробляти пропозиції уряду стосовно збільшення зарплати педагогам у наступних роках. Також М. Азаров поставив Міносвіти завдання з переходу впродовж максимум двох років на навчання в одну зміну, оскільки сьогодні в понад тисячі загальноосвітніх навчальних закладів заняття проводяться у дві зміни. Найбільша їх кількість у Севастополі (20%), на Рівненщині (15%), в Автономній Республіці Крим (14%), Закарпатській (14%), Луганській (8%), Донецькій (8%) областях. Для підвезення учнів до 1 вересня планується закупити більш як 250 шкільних автобусів.
Перейшовши до теми обґрунтованості тарифів на житлово-комунальні послуги в країні, М. Азаров вказав на необхідність ліквідації необґрунтованих накруток та кількаразової різниці в тарифах у різних регіонах і містах. Саме цій темі планується присвятити наступне засідання Кабміну. «Що ми врешті зробимо? Чітко й доступно скажемо людям: ось як треба розраховувати тарифи. Перевіряйте, контролюйте свої місцеві органи, вимагайте звіту за кожну копійку, яку ви заплатили комунальникам», — наголосив прем’єр.