Винахідника польової кухні Антона Турчановича вшанували на його малій батьківщині у селищі Брацлав на Вінниччині. Тут урочисто відкрили пам’ятник винаходу, який дотепер використовують в арміях різних країн світу.
Офіцер царської армії, кавалер багатьох почесних нагород, серед яких Георгіївський хрест, ордени Святого Володимира та Святої Анни, Антон Турчанович запатентував свій винахід 1908 року. Назвав його «Кухня-пекарня-кип’ятильня». Працював над її створенням протягом п’яти років. Відкривав пам’ятник онук винахідника — Георгій Турчанович. Чоловік каже, що тільки недавно дізнався, що кухню на колесах створив його дід. Похований «рятівник солдатів від голоду», так ще називали винахідника, на місцевому цвинтарі у Брацлаві, колишній козацькій столиці Поділля. Сам Турчанович помер якраз від голоду у важкому 1943 році, коли його рідне селище було під окупацією фашистів.
За словами голови Немирівської райдержадміністрації Петра Михайленка, поруч планують встановити бюст знаменитого земляка. «На жаль, якісної фотографії не збереглося, — каже пан Михайленко. — Тому меморіальної дошки із зображенням портрета не вийде. А бюст, я думаю, скульптори зроблять, і ми його з часом відкриємо так само урочисто, як і цей пам’ятник». Відкриття пам’ятника солдатської польової кухні на колесах приурочили до 66-ї річниці Перемоги.