Повалені хрести, розбиті пам’ятні знаки і надмогильні плити побачили жителі села Осична Хмільницького району на Вінниччині, які після Великодня прийшли на кладовище. Загалом понівечено 13 могил.
За підозрою у вандалізмі міліціонери затримали 14-річного учня місцевої школи. Односельці бачили, як він наприкінці дня повертався з риболовлі і прямував навпростець через цвинтар. Багатодітну родину, в якій він виховується, характеризують не з кращого боку. Один із братів підозрюваного нині відбуває покарання у місцях позбавлення волі, інший брат також притягався до відповідальності за порушення чинного законодавства.
Підліток зізнався у скоєному. Тільки пояснити не міг, чому вдався до наруги над пам’яттю померлих односельців. Чи то зашпортнувся за надмогильну плиту і зі злості вдарив ногою пам’ятний знак, а він тріснув і повалився, чи то зробив це заради... розваги. Сподобалося, що пам’ятні знаки падають від удару.
— У Кримінальному кодексі є стаття, що має назву «Наруга над могилою», — каже керівник відділу зв’язків з громадськістю обласної міліції Анна Олійник. — Вирішується питання про порушення кримінальної справи за цим фактом.
За словами Анни Олійник, уже нинішнього року зафіксовано чотири випадки руйнування могил, торік їх було 18. На думку правоохоронців, законодавці мали б установити більш суворе покарання за такі злочини, можливо, тоді б їх поменшало.