Уряд вживає всіх доступних заходів задля відвернення загрози дестабілізації цінової ситуації на ринку енергетичних ресурсів. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів повідомив прем’єр Микола Азаров. 

Причиною цієї загрози він назвав майже подвійне за останні два місяці зростання ціни на нафту, що вже спричинило зростання цін на бензин та дизельне паливо, а також невдовзі потягне за собою значне зростання ціни на російський газ, оскільки її розрахунок прив’язаний до ціни на нафту. До яких кроків уряд планує вдатися? Насамперед прем’єр закликав усіх до максимальної економії та ефективного використання власної нафти і газу, однак зрозуміло, що цей елемент може бути ефективним лише в перспективі. А щоб негайно вплинути на цінову ситуацію, вчора уряд розглянув питання про зменшення акцизного податку на пальне та про виділення з держбюджету додатково 100 мільйонів гривень для гарантованого забезпечення пальним «швидких допомог». «Названі два рішення — це кризове реагування на ситуацію, але найголовніше — утримувати ціну пального в погодженому з учасниками ринку ціновому коридорі. Це означає, що не повинні підвищуватись ціни і тарифи на пасажирські перевезення, на доставку товарів автотранспортом», — наголосив М. Азаров. Щоправда, ці рішення також лише тимчасово можуть вплинути на цінову ситуацію, тож, на думку прем’єра, зростання вартості нафтопродуктів як ніколи підвищує актуальність перегляду формули ціни на газ. У зв’язку з цим М. Азаров доручив першому віце-прем’єру Андрію Клюєву та міністру енергетики і вугільної промисловості Юрію Бойку під час засідання Міжурядового україно-російського комітету з питань економічного співробітництва «запропонувати додаткові аргументи, щоб переглянути угоду про постачання газу з Російської Федерації».

Глава уряду нагадав, що з 1 квітня діє норма, за якою не оподатковуються податком на прибуток кошти, спрямовані на модернізацію виробництва і енергозбереження. Також уряд ініціював скасування щомісячного подання звітності, декларування спадщини та інших доходів, які не підлягають оподаткуванню, тобто нульових декларацій, на перехідний період заборонено проведення будь-яких перевірок малого і середнього бізнесу. На останню обставину М. Азаров особливо звернув увагу Податкової служби, Міністерства внутрішніх справ, інших контролюючих органів.

Коментуючи свою зустріч з будівельниками, прем’єр повідомив, що уряд та Нацбанк розроблять механізм цільового кредитування спорудження соціального житла за значно нижчими, ніж на ринку, кредитними ставками. Уже цього року на будівельні іпотечні кредити планується виділити близько 1 мільярда гривень, а в планах на наступний рік — виділення на ці цілі 10 мільярдів гривень. Будівельники натомість обіцяють обмежити свою рентабельність, щоб громадяни знову почали інвестувати гроші в будівництво, а не спрямовувати їх тільки на банківські депозити.

Учора було утворено Міжвідомчу комісію з питань забезпечення цінової стабільності на основні соціально значущі товари і послуги. За словами М. Азарова, основним її завданням буде робота з недопущення необгрунтованого підвищення цін на товари та послуги, зокрема, це стосується формування справедливих комунальних тарифів.