Під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Микола Азаров жорстко розкритикував діяльність міністра освіти Дмитра Табачника за те, що той довів справу з освітянами до пікетування урядової будівлі. «Пікетування Кабінету Міністрів учителями з вимогами, які насправді уряд розглянув і задовольнив уже три місяці тому — це констатація безвідповідальності профільного міністра і місцевих адміністрацій, які фінансують заклади освіти», — сказав він та додав: «Я вкрай незадоволений, Дмитре Володимировичу, тим, що ви виявилися нездатним вирішити це питання вчасно і без конфліктів. Ви навіть не вийшли до вчителів, не знайшли необхідних слів для своїх людей. Роблю вам суворе попередження». М. Азаров повідомив, що уряд встановить з 1 вересня цього року 20-відсоткову надбавку тим педагогічним працівникам, хто досі її не отримував.
Довідково
Сьогодні середній посадовий оклад педагогічного працівника (дошкільного, загальноосвітнього, вищого навчального закладу І—ІІ рівнів акредитації) становить понад 1060 гривень, середня заробітна плата — близько 2000 гривень; середній посадовий оклад науково-педагогічного працівника ІІІ—ІV рівнів акредитації — близько 3050 гривень.
Прем’єр також звернув увагу на «абсолютно несправедливу і неправильну ситуацію», що склалась в системі оплати праці бюджетників, бо оскільки сьогодні порушено міжпосадові, на основі Єдиної тарифної сітки, співвідношення в оплаті праці між висококваліфікованими спеціалістами та робітниками нижчої кваліфікації, то однакові посадові оклади нині мають працівники
1—6 тарифного розрядів, тобто від прибиральника до висококваліфікованого робітника. М. Азаров доручив профільним міністерствам впродовж місяця підготувати пропозиції стосовно відновлення міжтарифних співвідношень і визначити терміни їх запровадження.
Свою порцію критики отримали й віце-прем’єр Андрій Клюєв та міністр фінансів Федір Ярошенко, котрі так і не спромоглися протягом останніх трьох місяців розробити положення про спрощену систему оподаткування. «Чому керівники цих відомств, робочої групи, створеної для діалогу з підприємцями, чекали кілометрових черг до податкових інспекцій, акцій протесту або вказівок, щоб виконувати свої функції і чітко сформульовані доручення уряду», — поставив риторичне запитання прем’єр.
Оцінюючи ситуацію на ринку нафтопродуктів, прем’єр пообіцяв забезпечити нафтотрейдерам європейські умови роботи. «Почнемо з приведення у відповідність до європейських стандартів комерційної націнки. Націнка на тонні нафтопродуктів у Європі в 2010 році становила 140 доларів, а в Україні — 177 доларів». Отож днями Антимонопольний комітет, довівши факт цінової змови на ринку нафтопродуктів, наклав штраф на ряд компаній на суму близько 200 мільйонів гривень.