За даними Держкомстату, в лютому інфляція становила 0,9%, а ціни на харчові продукти зросли на 0,3%. Такі цифри під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів оприлюднив прем’єр Микола Азаров. Крім того, порівняно з лютим 2010 року реальна зарплата зросла на 11%, а її середній розмір у цілому по країні сягнув 2300 гривень на місяць. На підтвердження інформації про зростання добробуту населення глава уряду повідомив, що в лютому цього року було продано вдвічі більше нових автомобілів, ніж у січні, а в 2010 році — втричі більше, ніж у 2009 році.

 

Водночас глава уряду застерігає, що найближчим часом на людей чекають серйозні випробування. «Ми всі отримали нові платіжки за житлово-комунальні послуги. Суми в них, як правило, більші, ніж місяць тому, оскільки подорожчало теплопостачання, енергоносії. Це не може нікого порадувати, та чи є альтернатива такому розвитку подій?» — запитав М. Азаров і додав, що на противагу цьому можна було б «далі заганяти державу в борги, доки вона не стане неплатоспроможним боржником». До того ж він ще раз наголосив, що пенсіонери не повинні платити за житлово-комунальні послуги більше 10% сукупного доходу, а родини, члени яких працюють, — більше 15%. Зрозуміло, що в цій ситуації за субсидіями звернеться значно більше громадян, тож прем’єр доручив Міністерству соціальної політики так організувати роботу, щоб система надання субсидій працювала в автоматичному режимі. Утім, дуже часто громадяни внаслідок дуже різних життєвих обставин не мають належних підстав для того, щоб звернутися по субсидію і водночас не мають достатніх доходів, щоб повністю розраховуватися за комунальні послуги.

Ще одна проблема, на якій наголосив М. Азаров, це стан розрахунків за спожитий природний газ. Причому якщо населення за послуги ЖКГ розраховується на рівні 90%, то заборгованість підприємств за спожитий природний газ з початку року перевищила три мільярди гривень. А загалом борги за опалювальний період 2010—2011 років становлять 11 мільярдів гривень. У зв’язку з цим прем’єр розпорядився до п’ятниці підготувати кадрові пропозиції стосовно керівників, які мирилися з шаленою заборгованістю, та план-графік її погашення, «який виконуватимуть нові керівники підприємств або регіонів і відомств».