Прем’єр-міністр Микола Азаров прогнозує дуже непростий раунд переговорів з Міжнародним валютним фондом. Про це він сказав, відкриваючи учорашнє засідання Кабінету Міністрів. При цьому глава уряду зазначив, що хоч МВФ відзначає фінансову стабільність і тенденції до зростання економіки, та як кредитор, котрий позичає Україні мільярди доларів, наполягає на жорстких підходах до бюджетної і фіскальної політики. Тож уряд намагається донести до МВФ своє бачення, наприклад, проблеми приведення тарифів на тепло- та енергоносії до рівня ринкових цін.
«Ми доводимо, що поточного року немає потреби і економічного сенсу одномоментно, різко підвищувати тарифи. Ми наполягаємо на поетапній зміні тарифів протягом 2011 року, відповідно до тих реалій ринку, які складатимуться — передусім для того, щоб не «зірвати» зростання економіки, що намітилося, і не зменшити купівельну спроможність населення. Це для нас пріоритети», — сказав М. Азаров. 
У зв’язку з цим М. Азаров знову згадав попередній уряд, оскільки, за його словами, саме «астрономічні борги, накопичені попередниками», змушують виходити на ринок запозичень, щоб надмірно дорогі запозичення попередників заміщувати дешевими. Він повідомив, що сьогодні середньозважена відсоткова ставка за запозиченнями становить 7,7%, що втричі менше, ніж у січні 2010 році, коли вона сягала 22%. 
Разом з тим, за словами прем’єра, уряд продовжуватиме політику підвищення соціальних стандартів. Зокрема, він повідомив, що нині відбувається підвищення стипендій учнів професійно-технічних навчальних закладів і студентів вищих навчальних закладів.
Аналізуючи ситуацію на продовольчому ринку країни, М. Азаров зазначив, що, з одного боку, на нього тисне вкрай важка світова цінова кон’юнктура, а з другого — «доводиться постійно мати справу із суто спекулятивними проявами на внутрішньому ринку». Тож в ідеалі єдиним виходом має стати нарощування власного виробництва. Він назвав «абсурдною» ситуацією, коли в деяких супермаркетах почали обмежувати кількість товарів, які може придбати один покупець. «Ні підвищення цін, ні обмеження продажу таких товарів, як гречка, крупи, макаронні вироби, олія, абсолютно нічим не виправдані», — зазначив М. Азаров та закликав Держінспекцію з питань цінової політики, Державну податкову адміністрацію та Держслужбу захисту прав споживачів використати всі надані законом повноваження, щоб захистити громадян від дій недобросовісних торговців.
Ще одна вкрай болюча тема — зростання цін на пальне. На думку М. Азарова, причиною цього є скасування мита на імпорт нафтопродуктів та, відповідно, монополізація ринку з боку імпортерів. Оскільки їхня частка на ринку сягнула 60%, то прем’єр вважає, що це дозволило імпортерам запровадити «ціновий диктат» та збільшити вартість пального практично до європейського рівня. Прагнучи захистити внутрішній ринок від надмірних обсягів імпорту, уряд започаткував антидемпінгове розслідування стосовно імпортерів нафтопродуктів, а також на завершальній стадії знаходиться розслідування Антимонопольного комітету з приводу цінової змови головних операторів внутрішнього ринку нафтопродуктів. «Якщо буде доведено наявність монопольної змови, на нафтотрейдерів можуть бути накладені відповідні санкції», — пообіцяв прем’єр та повідомив, що вже цього року вітчизняні нафтопереробники мають збільшити переробку нафти до 14 мільйонів тонн, що дозволить забезпечити ринок якісним і дешевим пальним.
Вл. інф.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.