Коментуючи під час учорашнього засідання уряду початок восьмої сесії Верховної Ради, прем’єр Микола Азаров (на знімку) зазначив, що вона матиме особливе значення, оскільки саме ця сесія покликана створити правове поле для всіх системних реформ, які здійснюють Президент, уряд та парламент. «Уряд уже розробив 117 законопроектів, спрямованих на досягнення цієї мети», — сказав він та додав, що уряд, паралельно з прийняттям законів, повинен дуже оперативно розробляти нормативні акти, які забезпечують дію законів, та жорстко контролювати їх виконання.

Перейшовши до оцінки поточної економічної ситуації, М. Азаров сказав, що надходження до держбюджету в січні 2011 року становили більш як 19 млрд. грн., що на 3,31 млрд. грн., або на 21 відсоток, більше, ніж за аналогічний період торік. Це, за його словами, дасть змогу підвищити розмір мінімальної зарплати, прожитковий мінімум, пенсійні виплати, державну допомогу родинам з дітьми.

Прем’єр закликав припинити спекуляції на темі збільшення вартості житлово-комунальних послуг, оскільки ще минулого року уряд встановив, що комунальні платежі не повинні перевищувати 15 відсотків сукупного доходу для тих, хто працює, та 10 відсотків для пенсіонерів. Отож для тих, у кого пенсія —  1000 гривень, максимальна плата становить близько 100 гривень, а решту доплатить держава. При цьому він нагадав, що місцевим органам влади надано широкі повноваження з ухвалення спеціальних рішень у кожному конкретному випадку. А от ті, «хто може платити, хто має достатній дохід, повинні платити», — наголосив глава уряду.

М. Азаров також поінформував про свою зустріч з керівниками корпорації «Шеврон», котра хоче вкладати кошти у видобуток в Україні сланцевого газу. Проте, за його словами, «Шеврон» готовий вкласти в цю справу великі інвестиції за двох умов: політичної стабільності та незмінності правил оподаткування. Зрозуміло, що це — камінь у город опозиції, котра, на думку М. Азарова, «розхитує стабільність». А повідомляючи про свою зустріч з місією МВФ, прем’єр зазначив, що «її керівник дав позитивну оцінку результатам соціально-економічного розвитку в 2010 році» та що це «найкраща відповідь опонентам уряду».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.