Перший місяць 2011 року засвідчив, що в країні стовідсотково та в автоматичному режимі виконують соціальні зобов’язання держави. Про це під час учорашнього засідання Кабміну заявив прем’єр Микола Азаров. Зокрема, на фінансування захищених статей бюджету спрямовано близько 11 мільярдів гривень, місцевим бюджетам перераховано 1,5 мільярда гривень дотації вирівнювання, субвенції на виплату допомоги сім’ям з дітьми профінансовано майже на 2 мільярди гривень.

Із цього глава уряду зробив висновок, що країна впритул підійшла до того, щоб починати фінансування видатків розвитку. «Що сьогодні є нашою конкурентною пропозицією навколишньому світу?» — запитав прем’єр і сам на нього й відповів, що це агропромислове виробництво, унікальний транзитний потенціал і достатньо високий рівень інженерної, науково-технічної думки в нашій країні. Зокрема, враховуючи те, що у світі зростає дефіцит продовольства, а Україна має унікальні чорноземи, ми повинні не лише забезпечити внутрішні потреби, а й стати важливим гравцем на міжнародному ринку продовольства. Наразі задля втілення цього завдання розробляють національні проекти: «Зерно України» та «Сучасне тваринництво».

Загалом, за словами прем’єра, на сьогодні сформовано базу даних, до якої внесено 125 стратегічно важливих галузевих та регіональних інвестиційних проектів загальною вартістю близько 200 мільярдів гривень та 714 інвестиційних проектів за пріоритетними напрямами економічного і соціального розвитку вартістю майже 900 мільярдів гривень. Ось деякі з них.

Водночас М. Азаров визнає, що на заваді прискореному розвитку економіки може стати бюрократичний опір та корупція. Саме тому вже сьогодні змінами до закону про дозвільну систему запроваджено декларативний принцип реєстрації підприємницької діяльності та значно скорочено перелік видів діяльності й робіт, що підлягають ліцензуванню. «Ми вже на третину скоротили кількість видів господарської діяльності і на 80 відсотків види робіт, які підлягають ліцензуванню», — сказав прем’єр і додав, що в ідеалі уряд планує прийти до того, щоб бізнесмен віддавав свою заяву в одну інстанцію та через чітко визначений час одержував усі дозволи в «єдиному вікні».