Прем’єр-міністр Микола Азаров вважає, що 2011 рік розпочався зі значним запасом фінансової міцності. «Ми стабілізували національну економіку та державні фінанси при одночасному постійному зростанні соціальних стандартів у минулому році. 
Залишок коштів на казначейських рахунках 1 січня 2011 року становив більше 24 мільярдів гривень, що приблизно у 20 разів більше, ніж було 1 січня 2010 року», — сказав він під час учорашнього засідання уряду. Разом з тим, зауважив він, хоч нинішній рік у фінансовому плані буде доволі складним, уряд продовжуватиме політику підвищення всіх соціальних стандартів. «Прожитковий мінімум протягом року зросте до 1004 гривень, тобто порівняно з 2009 роком — на 260 гривень, або на 34 відсотки, мінімальна пенсія у 2011 році становитиме 766 гривень, тобто на 205 гривень більше, ніж у 2009-му. Таким чином, найбільш вразливі наші співгромадяни, які отримують мінімальну пенсію, в цілому за 2011 рік отримають на 2,5 тисячі гривень більше, ніж у 2009 році», — заявив М. Азаров. Щоправда, дуже дивно, що прем’єр взявся порівнювати 2011 рік не з попереднім, а з позаминулим роком. Чому б йому тоді не звернутися до статистики 2004 року — тоді успіхи уряду мали б ще переконливіший вигляд. 
Глава уряду також зупинився на завданнях, які стоять перед агропромисловим комплексом, оскільки його нинішній стан не гарантує продовольчої безпеки держави. Ця проблема актуалізувалася ще й тому, що у світі зафіксовано історичний рекорд цін на продовольство. А оскільки в Україні досі не створено належної інфраструктури для зберігання аграрної продукції, то загальносвітові цінові тенденції можуть стимулювати розкручування інфляційних процесів. Тож  М. Азаров заявив, що для уряду «обов’язком і питанням честі» має стати захист українського споживача від необгрунтованого зростання цін. При цьому він зазначив, що хоч торік коливання цін на товари продуктової групи були незначні, проте важко пояснити, чим обумовлені значні цінові відмінності у різних регіонах.
ОФІЦІЙНО
У 2010 року хліб з борошна 1-го сорту в цілому по країні подорожчав на 1,4 відсотка, а в Сумській області — на 6,5 відсотка, в Івано-Франківській — майже на 4 відсотки. Борошно вищого сорту в цілому по Україні подорожчало на 5,6 відсотка, а у Волинській області — на 24,6 відсотка, Вінницькій — на 14,3 відсотка. Масло вершкове в середньому подорожчало на 10,2 відсотка, проте на Волині — на 23 відсотки, а у Вінницькій області — на 22,7 відсотка.
У зв’язку з цим М. Азарова, по-перше, цікавить, які витрати виробників призвели до такого підняття цін, та, по-друге, чи, наприклад, Волинська область, бува, не знаходиться в іншій державі? Утім, запитання з приводу цих офіційних цифр є й до уряду, бо як оцінювати повідомлення прем’єра про те, що у 2010 році вершкове масло здорожчало лише на 10 відсотків?
Також глава уряду повідомив про плани побудови щонайменше п’яти оптових ринків (у Києві, Львові, Харкові, Донецьку та Запоріжжі), що державі за необхідності дозволить здійснювати товарні інтервенції, а для виробників сільгосппродукції це значно скоротить шлях до споживача. Поряд з цим прем’єр ставить завдання з розробки інноваційно-інвестиційних програм, у тому числі й для агропромислового комплексу. Загалом у 2011 році уряд розраховує залучити близько 100 мільярдів гривень інвестицій. Однак, схоже, що це буде вельми непросто, адже, як повідомив голова УСПП, народний депутат Анатолій Кінах, за 9 місяців 2010 року (порівняно з аналогічним періодом 2009 року) прямі іноземні інвестиції в українську економіку скоротилися на 14 відсотків, а в промисловість — взагалі на 74 відсотки.