Учора відбулося перше в цьому році засідання Кабінету Міністрів. Прем’єр Микола Азаров, нагадавши, що у 2011 році відзначатимемо двадцятиріччя існування нашої держави, зазначив, що, за умови мобілізації всіх зусиль, до серпня країна остаточно подолає кризу. Цьому, на його думку, сприятиме те, що вперше за двадцять років держава почала жити за принципово новими правилами організації економічної діяльності, бюджетної та соціальної сфери.

Ставлячи завдання перед урядовцями на 2011 рік, М. Азаров закликав їх передусім зосередитися на інвестиційних програмах. «Ми повинні будувати інвестиційні програми на принципах державно-приватного партнерства. Кожен міністр, кожен керівник відомства і регіону мають разом з керівниками державних підприємств, з підприємцями визначити короткотермінові програми на поточний рік, які водночас стануть «містком» до середньотермінових — на два-три роки — інвестиційних програм», — сказав він. При цьому пріоритет має надаватися інвестиціям інноваційного характеру. Адже якщо, наприклад, протягом найближчих років не вдасться вирішити завдання інноваційної перебудови металургійної галузі, то темпи оновлення металургійних виробництв у світі не залишать вітчизняним комбінатам жодного шансу утриматись на ринках. Виходячи з цього, прем’єр доручив Першому віце-прем’єр-міністру — міністру економічного розвитку і торгівлі Андрію Клюєву підготувати до 21 січня програму інвестиційно-інноваційної діяльності.

Інший віце-прем’єр — міністр інфраструктури Борис Колесніков має контролювати реалізацію інфраструктурних проектів, а саме, будівництво автошляхів, розв’язок, залізниць, вокзалів, аеропортів... Поряд з цим уряд планує прискорити відновлення темпів будівельних робіт.

Перейшовши до аналізу соціальних проблем, М. Азаров нагадав, що у 2010 році на підтримку Пенсійного фонду з держбюджету було спрямовано майже 60 мільярдів гривень, тоді як заробітна плата всім бюджетникам становила 52 мільярди гривень. Не краща ситуація й у 2011 році, адже тільки протягом перших його двох тижнів для забезпечення пенсійних виплат з держбюджету до Пенсійного фонду буде спрямовано близько 9 мільярдів гривень, що перевищує всі бюджетні надходження за цей період. Отож, констатував прем’єр, на часі створення ефективної системи пенсійного забезпечення. При цьому він нагадав, що це «безпосередня відповідальність» віце-прем’єр-міністра — міністра соціальної політики Сергія Тігіпка.

Глава уряду також підбив перші підсумки виконання бюджету 2010 року. Він повідомив, що за доходами минулорічний кошторис виконано на 99 відсотків, його дефіцит утримано в межах 5 відсотків, а виплати за захищеними соціальними статтями були на 12,5 відсотка (на 23 мільярди гривень) більші, ніж минулого року.

Фото Олега МАРКЕВИЧА (Укрінформ).