Учора Кабінет Міністрів розглянув та схвалив проект держбюджету на 2011 рік. Як повідомив міністр фінансів Федір Ярошенко, протягом двох днів його буде доопрацьовано і в п’ятницю, 10 грудня, документ надійде до Верховної Ради.
Відкриваючи засідання уряду, прем’єр Микола Азаров наголосив, що без ухвалення нового податкового законодавства уряд не міг завершити роботу над цим документом, тож «затримка з його прийняттям і наслідки для держави та громадян цілком на совісті тих, хто заважав вчасно прийняти життєво необхідні для держави рішення». 
І хоча він не назвав конкретних винуватців, проте, вважаємо, найпершим у цьому списку має значитися сам уряд, котрий розробив та подав на розгляд парламенту проект Податкового кодексу, безліч статей якого суперечили конституційним нормам та звужували права і свободи громадян. Тож головне, щоб стислі терміни, протягом яких парламент має розглянути та ухвалити проект держбюджету на 2011 рік, не призвели до таких само наслідків.
За словами прем’єра, бюджет на 2011 рік — це бюджет реформ. Зокрема, новий кошторис сформовано на базі нового Бюджетного кодексу, виходячи з положень Податкового кодексу та з урахуванням зниження адміністративних перешкод для ведення бізнесу. При цьому М. Азаров зазначив, що проект бюджету враховує позитивні економічні тенденції поточного року, наприклад, скорочення інфляції, оскільки зараз є всі можливості для того, щоб завершити 2010 рік з інфляцією, що не перевищує 10%. Цю динаміку уряд планує закріпити й у 2011 році, визначивши собі за орієнтир інфляцію на рівні 8,9%. Також прем’єр звертає увагу на зменшення податкового навантаження на економіку. «Якщо у попередні роки через бюджет перерозподілялося майже 30 відсотків ВВП, то на 2011 рік цей показник зменшується до 28,7 відсотка, і це відповідь на брехню про те, що Податковий кодекс збільшує податкове навантаження на економіку. Він зменшує податкове навантаження на економіку! Ще раз підкреслюю — зменшує!» — заявив він.
Виходячи з цього, уряд заявляє про необхідність раціонального використання наявних коштів. Наприклад, кошторис передбачає скоротити на 23% загальнодержавні видатки, що стане можливим завдяки проведенню адміністративної реформи. Загалом, за його словами, витрати на утримання органів державної влади буде скорочено більш як на 1 мільярд гривень. Поряд з цим планується на 30% скоротити обсяги державних запозичень. А майбутня пенсійна реформа має на третину скоротити дефіцит Пенсійного фонду.
Прем’єр обіцяє, що вивільнені кошти буде спрямовано на поліпшення соціального захисту громадян та розвиток економіки. Зокрема, М. Азаров анонсував збільшення на 1 мільярд гривень фінансування охорони здоров’я, 600 мільйонів гривень буде додатково спрямовано на охорону навколишнього природного середовища та 500 мільйонів — на духовний та фізичний розвиток. Крім того, глава уряду повідомив про збільшення в 1,6 разу розміру допомоги при народженні дитини та, не називаючи конкретних цифр, пообіцяв «продовжувати заплановане збільшення розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, підвищувати розміри стипендій, виплати сім’ям з дітьми, дітям-інвалідам, багатодітним сім’ям».
Та ще більше (у 2,3 разу) зростуть капітальні видатки держбюджету. Їх, зокрема, планується спрямувати на реалізацію програми підготовки до проведення в Україні Євро-2012, втілення національних проектів, підтримку енергоефективності та енергозбереження.
Одним із головних пріоритетів регіонального аспекту бюджетної політики М. Азаров вважає створення умов для сталого розвитку територій та підвищення їх конкурентоспроможності. З цією метою ресурсну базу місцевих бюджетів пропонується збільшити на 15,5 мільярда гривень, або в 3,6 разу порівняно з 2010 роком.
Характеризуючи проект держбюджету в цілому, прем’єр назвав його «жорстким» документом, котрий, однак, має вивести країну «з глибокого провалля кризи» та «поставити на рейки прискореного розвитку».
Також учора Кабмін схвалив проект закону про пенсійну реформу. За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, на сьогодні йдеться про схвалення загальних засад проведення пенсійної реформи, тож після деякого доопрацювання законопроект буде передано до Верховної Ради. Міністр повідомив, що документ, зокрема, передбачає зниження великих пенсій та продовження терміну перебування на посадах державних службовців.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.