Ідея написання гімну 9-го добровольчого батальйону територіальної оборони Вінниччини виникла після того, як один з його підрозділів під Новоазовськом на Донеччині протистояв вторгненню російських військ.

Троє відважних бійців тоді зупинили танк найновішої модифікації Т-72 Б-3. Утім, чисельна перевага противника, який перейшов кордон з території сусідньої держави, була очевидна, і наш підрозділ відступив. На щастя, у тому бою 9-й батальйон не зазнав втрат. Однак деякі бійці не змогли оговтатися від пережитого. Вони подали рапорти на звільнення. Щоб зберегти бойовий дух підрозділу, один з воїнів з позивним «Діод», який знається на музиці і пише власні твори, запропонував побратимам пісню про батальйон.

— Пісня всім настільки сподобалася, що ми затвердили її як офіційний гімн нашого підрозділу, — розповів по телефону кореспонденту «Голосу України» заступник командира батальйону Костянтин Бурячок. — Не раз чув, як бійці наспівували: «Щоб ви щасливо жили і був спокійний сон, стоїть на варті України Дев’ятий батальйон...»

Заступник командира просить згадати у публікації про те, що їхній батальйон порівняно з іншими добровольчими підрозділами зазнав у боях найменше втрат. За весь період АТО загинули тільки його троє бійців. За словами співрозмовника, ця інформація важлива для близьких і рідних тих, хто нині у зоні АТО захищає незалежність і суверенітет держави.

Охочі можуть послухати гімн батальйону в Інтернеті за таким посиланням 

http://vіnbazar. com/news/nshe/bііtsі-9-batalіonu-terіtorіalnoyі-oboronі-vіnnіtsya-zapіsalі-vlasnіі-gіmn.

Вінницька область.