Коментуючи під час учорашнього урядового засідання накладення вето на Податковий кодекс, прем’єр Микола Азаров запевнив, що це рішення — спільна позиція Президента і уряду. Він заявив, що оскільки чинна податкова система стримує модернізацію економіки та створює умови для її тінізації, у зв’язку з чим держбюджет і Пенсійний фонд недоотримують значні кошти, то податкова реформа «неминуча і абсолютно на часі». Стосовно ж «певних недоліків у такому масштабному документі», як Податковий кодекс, то уряд обіцяє їх виправити.

Глава уряду вважає, що критики Податкового кодексу дуже часто вдавалися до «брехні». «Це брехня про обшуки і вилучення, яка постійно використовувалася на телеекранах», — заявив він та запевнив, що насправді «правила адміністрування змінені на користь платників податків». Як приклад М. Азаров навів пропоновану процедуру подання податкової звітності. «Запроваджуються три способи: подати безпосередньо або через представника, надіслати поштою, подати в електронному вигляді через систему «єдиного вікна» подання електронної звітності», — наголосив глава уряду. Якщо ж ідеться про обмеження руху коштів на рахунках платників податків та вилучення оригіналів первинних документів, то це, за словами прем’єра, може здійснюватися винятково за рішенням суду. Крім того, М. Азаров заявив, що так само винятково за рішенням суду може подовжуватися строк адмінарешту майна, здійснюватися звернення стягнення на майно чи кошти платників при погашенні податкового боргу чи проводитися примусова перевірка у разі, якщо платник відмовляється від її проведення.
Саме тому прем’єр висловився за якнайшвидше внесення до Податкового кодексу змін, що «максимально врахують зауваження людей, які працюють на спрощеній системі оподаткування», та введення його в дію. Водночас він вважає, що на перехідний період (приблизно на рік) потрібно відмовитися від штрафів і стягнень та зосередитись на роз’яснювальній роботі. А загалом зі слів прем’єра можна дійти висновку, що головний недолік під час розробки та ухвалення Податкового кодексу — це вкрай незадовільна інформаційна підтримка податкової реформи. Саме це дало змогу «опонентам уряду зосередитись на окремих недоліках цього документа і замазати чорною фарбою весь позитив від податкової реформи», — вважає він. Тож будьмо готові до «якісної інформаційно-роз’яснювальної роботи» уряду.
Також учора Кабмін схвалив «революційний», за словами М. Азарова, законопроект «Про регулювання будівельної діяльності». За цим документом граничний термін оформлення дозволу на будівництво не має перевищувати 30 діб (тоді як нині ця процедура тягнеться до 2 років), а кількість дозвільних процедур запропоновано зменшити в 4 рази.