Глава уряду Микола Азаров заявив, що владі вдалося стабілізувати фінансово-економічну ситуацію в державі. «Параметри дефіциту бюджету дотримано, за жовтень зростання промислового виробництва становило більше 11,5 відсотка, за 10 місяців зростання ВВП, за попередніми розрахунками, становитиме 5 відсотків», — сказав він під час учорашнього засідання Кабміну (на знімку). Що стосується прискорення інфляційних процесів, то причиною цього він назвав «ажіотажний попит на продукти харчування, зумовлений зростанням світових цін на зерно». Відтак М. Азаров пообіцяв, що за підсумками року інфляція не перевищуватиме 10 відсотків.
При цьому глава уряду особливо наголосив, що з його оцінками «повністю погодився» керівник місії МВФ в Україні Танос Арванітіс. «Ми помітили, що ваші зусилля приносять свої плоди на міжнародному рівні. Ви дуже ефективно розмістили євробонди, ви знову повернулися на ринки капіталу, і світ розглядає Україну як надійного партнера для інвестицій», — процитував М. Азаров керівника місії МВФ. Це, за словами прем’єра, стосується й оцінки проекту Податкового кодексу. «Минулого тижня наші опоненти намагалися роздмухати сенсацію з приводу нібито претензій МВФ до проекту Податкового кодексу», — сказав він та запевнив, що насправді «ніяких розбіжностей із МВФ щодо Податкового кодексу немає».
На його думку, «спекуляції» довкола проекту Податкового кодексу продиктовані тим, що «податкова реформа перекриває кисень тіньовій економіці, злочинному бізнесу на відшкодуванні ПДВ та кладе край базарній наживі на наших людях» та що «ні люди, яких змусили зображати протест, ні їхні господарі норм Податкового кодексу в очі не бачили».
На підкріплення цієї тези М. Азаров зазначив: протестувальники кажуть, що плата за патент збільшиться у 5-10 разів, тоді як реально ця плата, котра не змінювалася з 1998 року, зросте на 1,18 відсотка. Також він спростував заяви про те, ніби передбачається введення шести нових видів перевірок, зазначивши, що уніфікований кодекс, навпаки, замінить п’ять законів, які регламентували перевірки. І взагалі будь-які санкції податкової служби будуть можливі лише за рішенням суду.
З цього М. Азаров робить висновок, що «непримиренні малі підприємці» воюють не з урядом, а, не беручи участі в суспільних витратах, «воюють з пенсіонерами та інвалідами, з батьками хворих дітей, у яких немає необхідних ліків». Очевидно, що реакція підприємців на ці заяви прем’єра не забариться.
Інформуючи членів уряду про результати робочого візиту до Австрійської Республіки, М. Азаров висловив думку, що «Європа знову сильно і предметно зацікавлена Україною», оскільки «прагматичні європейці бачать, що нова економічна політика дає позитивні результати». Глава уряду повідомив, що під час зустрічі з генеральним секретарем Організації країн — експортерів нафти Абдаллою Салемом аль-Бадрі останній «авторитетно підтвердив, що газовий ринок зазнав суттєвих змін за останні роки, тож у світі вже не пов’язують ціни на нафту і газ, оскільки з’явилися значні обсяги сланцевого газу, альтернативних енергоносіїв». А це, на думку прем’єра, ще одне підтвердження, що формула визначення ціни на російський газ для України не відповідає ринковій кон’юнктурі.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.