Оскільки місцеві вибори в Україні привертають все більшу увагу, зокрема, про наміри прислати спостерігачів заявили ОБСЄ, Міжнародна громадська організація «За чесні вибори», Український конгресовий комітет Америки, комітет «За відкриту демократію», а також ряд європейських країн, то й прем’єр Микола Азаров також вирішив розпочати учорашнє засідання уряду з цієї теми. На його думку, виборча кампанія «проходить спокійно й у відповідності з законодавством», у чому він «особисто переконався під час робочої поїздки до Миколаївської і Херсонської областей». «Там не зареєстровано жодної скарги щодо обмеження чи перешкоджання будь-яким політичним силам брати участь у передвиборчій кампанії», — наголосив М. Азаров та додав: хоч уряд не втручається в хід виборів, проте він «готовий надати в межах своїх повноважень, в рамках Конституції та виборчого законодавства всю необхідну допомогу для проведення цих виборів на принципах прозорості та рівноправності для всіх учасників електоральних перегонів». Зокрема, реагуючи на заяви про те, що деяким партійним осередкам відмовлено в реєстрації, прем’єр зауважив, що загалом «це виключно юридичне питання», відповідь на яке в кожному випадку має дати суд, проте, «щоб виключити спекуляції з цього приводу», таки доручив міністру юстиції вивчити кожен такий випадок та проінформувати уряд. Та якщо вірити Юлії Тимошенко, то саме органи юстиції й видавали печатки «фіктивним» організаціям партії «Батьківщина». Кого ж та як тоді перевірятиме Мін’юст?

Утім, у прем’єра на ці заяви є своя відповідь. Він вважає, що просто «спокійний хід передвиборчої кампанії не до вподоби окремим опозиційним політикам», тож вони «штучно створюють напругу, розповсюджують неправдиву інформацію, провокують у громадян панічні настрої».
Щоправда, коли йдеться про панічні настрої, то тут мова уже не про вибори, а про зростання цін. У відповідь М. Азаров вкотре згадав «попередників» та повідомив, що насправді в Україні вже вдалося стабілізувати економіку і забезпечити її поступовий вихід з кризи, покращити ситуацію в бюджетній та фінансовій сферах та домогтися стабільності національної валюти. А загалом уряд вважає, що за останні сім місяців йому вдалося повернути довіру до влади, в тому числі й завдяки «системному підвищенню зарплат і пенсій, розміру соціальної допомоги». А що зростають ціни та прискорилася інфляція, то в цьому винні «нечесні ділки», які «підігріли ажіотаж». Ну і, зрозуміла річ, опозиція, в якої з’явився «привід зловтішатися», попри те, що насправді уряду вдалося стабілізувати цінову ситуацію. Проте у цьому зв’язку мені пригадалося, як нещодавно один з чиновників Кабміну «купував» на базарі картоплю — по 2,5 гривні за кілограм, хоча реально вона вже давно коштувала значно дорожче. Зрештою, на підкріплення своїх слів про «позитивні ознаки стабілізації та відновлення економіки», М. Азаров згадав і про те, що ці ознаки помітні не тільки уряду, адже й міжнародні рейтингові агентства останнім часом вже тричі підвищували рейтинг України. «Два тижні тому директор—розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан прямо заявив: «В Україні все добре. Це частково заслуга МВФ, але, в основному, цього домігся уряд», — похвалився прем’єр.
А щоб стало ще краще, вчора уряд вів мову про спрощення дозвільної системи у будівельній галузі та приведення кількості дозволів у відповідність до чинного законодавства. Також було розглянуто «Транспортну стратегію України на період до 2020 року» та ухвалено план заходів щодо запровадження в Україні принципів Акта з питань малого бізнесу для Європи.