На Житомирщині в рамках військово-історичної поїздки, присвяченої 65-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, побувала делегація громадської організації «Клуб генералів Словацької Республіки» у складі шести генералів та одного полковника. Вони спілкувалися з активом обласної ветеранської організації та представниками всеукраїнських ветеранських організацій, вручили кільком із них почесні відзнаки клубу (на знімку). Разом з командиром 8-го армійського корпусу генерал-майором Віктором Муженком та іншими офіційними особами словацькі гості поклали квіти до Монумента Слави в Житомирі.

Члени делегації відвідали Овруцький район, вшанували пам’ять словаків, які загинули тут під час Другої світової війни. З цим краєм Словаччину пов’язує особлива сторінка історії, в яку золотими літерами вписано ім’я Яна Налепки. 1941 року фашистський маріонетковий уряд Словаччини направив частину, в якій він служив, на окуповану територію України. Начальник штабу 101-го словацького полку Ян Налепка створив у цій частині антифашистську патріотичну групу і на початку 1942 року встановив зв’язки з радянськими партизанами, а 15 травня 1943 року група словацьких солдатів і офіцерів влилася в лави месників. У з’єднанні Олександра Сабурова Ян Налепка під псевдонімом Рєпкін очолив словацький партизанський загін, який не раз відзначався в боях із фашистськими загарбниками. Відважний словак загинув під час визволення Овруча від окупантів
16 листопада 1943 року.
Яну Нелепці (Рєпкіну) посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу. На своїй батьківщині він нагороджений орденом Білого Лева першого ступеня. В Овручі йому споруджено пам’ятник, його іменем названо школу, в якій діє музей, експонати якого розповідають про життя і подвиг словацького побратима.
До речі, навесні цього року Овруч уже приймав гостей із Словаччини, серед яких був і брат Яна Налепки Йозеф.
 
Житомирська область.
Фото Катерини ТАРАНОВСЬКОЇ.