Учора представники японської та китайської делегацій, що прибули на форум «Азія—Європа» до Брюсселя, підтвердили, що діалог між двома країнами почав налагоджуватися, передає Бі-Бі-Сі. На першій зустрічі після арешту капітана китайського рибальського судна офіційні представники Токіо і Пекіна пообіцяли «працювати над поліпшенням взаємин».
Нагадаємо, 9 вересня китайський траулер зіштовхнувся із двома японськими прикордонними катерами поблизу двох островів, права на які заявляють Токіо і Пекін. Японці підозрювали, що китайський траулер свідомо пішов на таран катерів. Пізніше влада Японії вирішила звільнити екіпаж траулера, однак капітана судна було заарештовано, що викликало невдоволення китайської сторони. Після того як арешт громадянина КНР подовжили, Пекін оголосив, що припиняє контакти з Токіо на міністерському рівні.
Наприкінці вересня Японія відпустила капітана китайського судна, однак до того, як поставити крапку в конфлікті, сторони обмінялися взаємними докорами та вимогами вибачень і відшкодування збитку.