В Угорщині — екологічна катастрофа. У результаті прориву греблі із резервуара для отруйних відходів витекло більш як 700 кубометрів червоного шламу. Аварія сталася на заводі Ajkaі Tіmfoldgyar (місто Айке), що за 160 кілометрів на південний захід від Будапешта, неподалік від озера Балатон. Отруйна рідина затопила міста Айке і Двечер. На вулицях села Колонтар рівень хімічної «повені» сягнув двох метрів. Загалом шламом залито сім населених пунктів. Зупинено залізничне сполучення. В регіоні оголошено надзвичайний стан. Угорські ЗМІ повідомляють про чотирьох загиблих і шістьох зниклих безвісти. 120 місцевих мешканців звернулися по медичну допомогу. Госпіталізовано 60 осіб, з них дев’ятеро — у важкому стані.
Червоний шлам — це осад, що утворюється під час очищення бокситу у виробництві глинозему. Він містить важкі метали і луги, шкідливі для людини та довкілля. Місцевих мешканців було евакуйовано протягом доби. На місці аварії працюють загони хімзахисту. «Обставини аварії з’ясовуються, — повідомив міністр внутрішніх справ Угорщини Шандор Пінтер. — Поліція перевіряє греблю. Триває конфіскація документів, що допоможе встановити, чи були порушення під час будівництва дамби, і як відбувалося її обслуговування». Керівництво заводу поки що ситуацію не коментує.
Прес-служба МНС України вчора поширила заяву, що загрози потрапляння шламу в річку Тиса, що тече територією України, немає. А ось ЗМІ Сербії, Болгарії та Румунії із занепокоєнням дискутували, чи потрапить червоний шлам до вод Дунаю.
Між тим триває робота з дезактивації вражених території. За словами фахівців, щоб очистити ці території, знадобиться не один тиждень. Але навіть опісля про використання місцевих земель з сільськогосподарською метою на багато років доведеться забути.
До речі, через відсутність ефективних технологій переробки червоного шламу, ці відходи переважно складуються у спеціальних шламосховищах. В Україні щороку утворюється не менш як 1 млн. тонн червоного шламу. Його відвали займають величезні території. Загального розв’язання проблеми утилізації червоного шламу на сьогодні у світі немає.